Àlex Susanna: ‘Desitjo la independència perquè puguem ser nosaltres mateixos’

VilaWeb
Redacció
06.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of Independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Vista la incapacitat del govern espanyol d’assumir el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic d’Espanya, desitjo clarament la independència per a poder ser nosaltres mateixos. Cada cultura o cada llengua és com un color dins la paleta de colors del món, i a mi m’interessa vetllar perquè el color català no tan sols no desaparegui, sinó que pugui viure en condicions de màxima normalitat i aspirar a la màxima plenitud.

—Què creieu que una Catalunya independent pot aportar al món?

—Crec que no hem de caure en cap mena de cofoisme. Des de l’àmbit de la llengua i de la cultura, Catalunya pot aportar un color diferent, un accent diferent. És, justament, contribuir a preservar l’ecosistema lingüístic i cultural del món, que és un ecosistema molt fràgil i en el qual cada dia desapareixen llengües, amb tot el que això comporta. Des d’aquest punt de vista, vetllo perquè la taca del nostre país al mapa de la llengua i la cultura mai no desaparegui. Penso que des de l’Institut Ramon Llull fem moltíssimes aportacions al nostre país, a la nostra llengua i a la nostra cultura. M’agradaria que fóssim capaços de continuar fent aquestes aportacions i més, com ara en el camp científic, on Catalunya té molt a dir. M’agradaria que Catalunya se signifiqués en el futur pel fet de ser un país associat a una sèrie de valors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any