Viatge al passat i futur dels barris a través de l’associacionisme

  • El centre de serveis a les associacions Torre Jussana ha posat en marxa el projecte #GR_Associacions, una proposta que vol acostar la realitat associativa de barris i districtes de Barcelona tant als ciutadans com a d'altres entitats de la ciutat.

VilaWeb
Gemma Aguilera
05.03.2015 - 13:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El barri obrer de Sants del segle XIX té molt poc a veure amb el del segle XXI, molt marcat pel fet migratori. Però tots dos models tenen en comú el paper protagonista de l’associacionisme cultural i social. El Centre Social de Sants i projecte cultural de Can Batlló són “dues realitats diferents, però capaces totes dues de donar resposta a les necessitats del barri en cada moment, expliquen el passat i el futur de Sants, perquè aquestes entitats s’han adaptat al territori i als veïns en diferents períodes de la història”, explica en Ramon Torra, coordinador del centre de serveis a les associacions Torre Jussana.

És, de fet, una ruta tant pels edificis que allotgen diverses entitats, tant conegudes com més menudes, com per la seva història i la seva tasca social, cultural i fins tot econòmica, “posades en el context històric corresponent”. En cada espai, els responsables de les entitats explicaran als participants què ofereixen a la ciutadania i la finalitat de les seves accions i activitats.
 
“Les rutes són obertes a tothom, tant si sou del barri que es visita com si sou d’altres llocs de la ciutat, perquè l’objectiu és donar a conèixer la gran diversitat de propostes i opcions que les associacions ofereixen a la ciutadania, els seus projectes de dinamització i transformació del barri en què han nascut aquestes entitats”, argumenta Torra. De fet, la primera ruta, gratuïta, és el dissabte 14 de març al matí i recorrerà algunes entitats emblemàtiques de Sants i la Bordeta. Per participar-hi només cal inscriure’s al web de Torre Jussana, on també es poden descobrir els itineraris proposats. Els assistents als recorreguts rebran també un tríptic explicatiu de les entitats del barri, i també algunes dades sobre la següent ruta que s’organitzi.
 
Però el projecte, que coincideix amb la celebració del vintè aniversari del centre de serveis a les associacions Torre Jussana, no té data de caducitat. “El projecte Grans Recorreguts Associatius arrenca al març i tenim previstes una desena de rutes, i el 2016 seguirem fent-ne moltes més”, apunta en Ramon Torra. De fet, Torra recorda: “Tots els ciutadans i també entitats poden fer suggeriments al web sobre quines entitats podem donar a conèixer, potser al seu barri hi ha una entitat que fa molt bona feina i encara és poc coneguda, o és un projecte nou que cal difondre”. Però, a més, Torra remarca que aquestes rutes seran molt útils perquè les mateixes entitats “puguin prendre nota de la tasca que fan d’altres associacions en barris diferents i compartir experiències i fins i tot projectes”.

Més articles com aquest, fent clic aquí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any