CiU, ERC, CUP i Geli aproven les esmenes de les estructures d’estat

  • CiU i ERC aproven el pressupost i la llei d'acompanyament · Geli s'absté i els altres partits hi voten en contra

VilaWeb
ACN
04.03.2015 - 21:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament ha aprovat aquesta tarda el pressupost de la Generalitat d’enguany i la llei de mesures fiscals i financeres que l’acompanya. N’hi ha hagut prou amb els vots favorables de CiU i ERC per a validar tots dos projectes, malgrat l’oposició i el vot contrari del PSC, el PP, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP, i l’abstenció de la diputada no adscrita Marina Geli. Les esmenes que CiU i ERC han acabat transaccionant, i que introdueixen en la llei d’acompanyament les estructures d’estat que volen crear, també s’han acabat aprovant amb el vot de CiU, ERC, la CUP i Marina Geli, l’abstenció d’ICV-EUiA i el no de la resta de grups.

Durant el debat de la llei d’acompanyament, Lluís Salvadó (ERC) ha remarcat que el seu partit no proposava estructures autonòmiques, que s’emmarquessin en l’estatut, sinó estructures d’estat, que han de permetre la construcció de la futura república catalana: ‘Som plenament conscients que això significa superar els marcs legals existents’, ha dit. Salvadó ha recordat que encara quedava ‘molta feina per fer’. També ha criticat els grups que diuen que les estructures d’estat són inconstitucionals, els mateixos que divendres ‘anunciaven la fi del procés i del somni independentista’ després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Dies més tard, ha continuat, van acusar CiU i ERC d’enganyar el Consell. ‘I no hem fet ni l’una cosa ni l’altra, perquè hem adaptat les esmenes al dictamen, i tampoc no hem aturat el procés’, ha conclòs.

El diputat de CiU Roger Montañola ha assegurat que el seu grup no renunciava a les estructures d’estat, perquè les estructures que ara mateix operen a Catalunya s’han demostrat ineficaces a l’hora de resoldre els problemes dels catalans: ‘Tot això no és un capritx de CiU i ERC, sinó una necessitat imperiosa de donar resposta als problemes de la nostra societat.’ A parer de Muntanyola, el problema de tot plegat no és sinó el nom: el mot estat fa ‘angúnia’ a alguns grups.

La posició de Marina Geli

La diputada no adscrita Marina Geli s’ha abstingut en la llei d’acompanyament i s’ha mostrat crítica perquè segons ella el govern ha desaprofitat l’oportunitat de revisar, per exemple, els preus de les matrícules universitàries i postuniversitàries, el model de fiscalitat o els preceptes que modifiquen lleis diverses. En canvi, ha votat favorablement a les esmenes transaccionades de les estructures d’estat perquè creu que la constitució espanyola ha estat superada de facto: ‘Tenim un model federal sense un estat federal’, ha dit referint-se al sistema de salut català. Geli ha acabat citant Antonio Machado: ‘Caminante no hay camino, se hace camino al andar.’

La CUP acaba donant suport a les esmenes

La CUP ha criticat l’executiu, que no vol ‘ni veure ni escoltar’ la realitat del país, a la qual ‘gira la cara i l’esquena’, segons la diputada Isabel Vallet. Segons la CUP, la llei d’acompanyament és una iniciativa legislativa ‘encarcarada, injusta, ineficaç i espoliadora’ que ‘grava les classes populars’ amb noves taxes i que obre la porta a privatitzacions. En canvi, no han volgut debatre sobre les estructures d’estat, que creuen que tot just són a les beceroles. Abans de votar a favor de les esmenes sobre les estructures d’estat, Vallet ha dit: ‘Ni lliurarem la independència en canvi del socialisme, ni lliurarem el socialisme en canvi de la independència.’

ICV-EuiA s’absté en la votació de les estructures d’estat

ICV-EUiA creu que amb la llei d’acompanyament el govern ‘apuntala el capitalisme d’amiguets’ i reforça una fiscalitat ‘poc justa i gens valenta’, perquè, segons Joan Mena, implica ‘excessives taxes i imposicions als més vulnerables’ i ‘blinda els privilegis dels més poderosos’. Segons ell, el projecte de llei de mesures fiscals eternitza el desequilibri territorial i oblida algunes comarques del país. Pel que fa a les esmenes sobre les estructures d’estat, el grup s’ha abstingut en la votació perquè les veuen ‘poc creïbles’. Mena ha retret a CiU i ERC que liquidin les ‘autèntiques’ estructures d’estat, com ara l’educació, la sanitat o les polítiques socials. ‘Diuen, diuen, diuen que construeixen estructures d’estat i en realitat es dediquen a vendre, vendre, vendre les poques que ja tenim, i ens deixen amb una mà al davant i una altra al darrere’, ha ironitzat.

PPC, PSC i Ciutadans, contraris a les estructures d’estat

La socialista Alícia Romero ha criticat que CiU i ERC ja construeixin estructures d’estat abans que el poble de Catalunya decideixi si vol una Catalunya independent. ‘Però si encara no hem votat. Saben el futur sis mesos abans?’, ha preguntat Romero. També ha criticat la llei d’acompanyament per l’increment de taxes i pel fet d’incloure modificacions de moltes altres normatives.

El PP ha atacat les esmenes pactades per CiU i ERC sobre les estructures d’estat perquè ‘tenen molt poc d’econòmic’ i pretenen ‘expropiar al més pur estil chavista’, ha dit José Antonio Coto. ‘S’imaginen Junqueras manant sobre seguretat nuclear? Quin perill!’, ha ironitzat durant el debat parlamentari. Coto ha dit que CiU i ERC esgrimeixen una estratègia filibusterista. ‘Sabien que el que feien era il·legal i no volien que se sabés’, ha dit el diputat. I ha reclamat al portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, que dimiteixi: ‘Per culpa seva, amb les esmenes il·legals, el pressupost s’ha paralitzat un mes, cosa que ha perjudicat molta gent’, ha dit. A més a més, ha dit que el PP no permetria que els fessin ‘estrangers dins d’Espanya’.

José Manuel Villegas, de Ciutadans, ha avisat CiU i ERC que ‘crear un estat independent des d’una comunitat autònoma no és possible ni legal a Espanya, ni tampoc a França, Alemanya o cap altre país’. ‘I si es vol fer, s’ha de fer d’acord amb la constitució i les lleis vigents, i per això s’ha de convèncer la majoria d’espanyols per canviar aquestes normes bàsiques. Si no, passen per alt la constitució i l’estat, i això, des d’un govern que és govern gràcies a la constitució resulta complicat’, ha afegit. Villegas, però, ha celebrat que aquesta ‘bogeria’ tingui ja data final, el 27-S.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any