Contracultura i espai públic

  • Ahir es va inaugurar a l’Arts Santa Mònica dins el cicle ‘Trets enmig del concert’ l’exposició ‘No hi ha espectadors’, una mostra del col·lectiu Democracia que posa en relleu l’ús reivindicatiu del llenguatge a l’espai públic mitjançant una selecció de treballs dels darrers vuit anys en els quals la paraula està carregada d’ideologia i posicionament polític i esdevé eslògan. Es podrà visitar fins al 19 d’abril.

VilaWeb
Redacció
05.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“Intervenir l’espai públic i fer-hi sortir missatges de la contracultura era un dels camins que buscàvem per reivindicar un art actiu i un espectador que defugi la passivitat; que s’allunyi de l’art que només persegueix la bellesa”, destacava ahir Ivan López, membre del col·lectiu artístic Democracia.

A partir de l’anàlisi de l’art Ivan López i Pablo España acosten aquestes realitats artístiques a esferes més allunyades. “Vam triar projectes i col·lectius concrets perquè expressessin la seva veu i l’amplifiquessin a partir d’accions”, afegeix Pablo España. La dissecció de la cultura popular, els missatges procedents del món punk, de l’activisme o de la contracultura penetren en espais que abans eren destinats a lluir només missatges comercials o institucionals.

Un dels col·lectius triats van ser els assentaments il·legals de població a La Cañada Real Galiana (Madrid) i amb ells es va treballar gràficament la idea del desallotjament. Es va dissenyar un logotip ‘Sin Estado’ i es va voler intervenir un territori en el qual l’administració refusa portar a terme qualsevol servei públic. La veu de l’enderrocament, de la desregulació i del territori marginal parla. Noaz ha dissenyat el logotip en un projecte en col·laboració entre Democracia, Todo por la Praxis i Santiago Cirugeda. ‘Sin Estado’ té com a objectiu una intervenció múltiple: arquitectònica i artística. El projecte va aconseguir una subvenció que els artistes van destinar a elaborar la campanya.

Llegiu l’article complet, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any