Una enquesta d’El Periódico posa en dubte la majoria independentista

  • Preveu que Ciutadans disputaria a ERC la segona posició, que hi hauria cent mil independentistes menys que al 9-N i que ningú que no va votar el 9-N votaria CiU, ERC o CUP

VilaWeb
Redacció
03.03.2015 - 22:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La suma de diputats de CiU i ERC en unes eleccions no obtindria la majoria absoluta del Parlament de Catalunya, segons un sondatge que publica El Periódico i que ha fet l’empresa GESOP. D’acord amb l’enquesta, CiU aconseguiria entre 31 i 32 escons (ara en té 50) i ERC, entre 27 i 28 (ara en té 21). Per tant, els en faltarien deu per a la majoria absoluta. Ara, amb la suma de la CUP, que passaria dels 3 diputats d’ara a 9 o 10, l’independentisme podria atènyer la majoria del parlament. Aquesta enquesta és la que preveu un resultat pitjor per a l’independentisme, de totes les que s’han publicat des de fa mesos.

Quan falten més de sis mesos per a les eleccions del 27 de setembre, El Periódico apunta també a un gran creixement de Ciutadans. Segons el sondatge, el partit d’Albert Rivera obtindria 23 o 24 escons (ara en té 9); per tant, li faltaria poc per a superar ERC com a segona força i quedaria només a sis diputats de ser el principal partit de Catalunya.

L’enquesta que publica El Periódico també preveu un retrocés del PP i del PSC. El PP passaria de 19 diputats a 12 o 13 i el PSC, de 20 a 10 o 11. Podem irrompria al parlament però com a cinquena força, amb 11 o 12 escons, i ICV en tindria entre 8 i 9.

L’enquesta va acompanyada d’una rastellera d’anàlisis que coincideixen a dir que el sobiranisme va de baixa i que Catalunya serà ingovernable.

Comparat amb el 9-N

Prenen com a base una participació semblant a la de les darreres eleccions, que va ser molt alta el tres partits independentistes aconseguirien, per a tenir el nombre d’escons que els adjudica El Periódico un nombre de votants inferior als vots Sí+Sí del 9N. Concretament obtindrien 100.000 vots menys. Si el Sí+No equivalgués al vot d’ICV aquesta formació, però, guanyaria 30.000 vots respecte al 9-N. I es donaria el cas que totes les persones que no van votar el 9-N ho farien a partits contraris a la independència.

Les enquestes anteriors de GESOP per a El Periódico

Heus ací un recull de les anteriors enquestes del baròmetre GESOP d’El Periódico:

Octubre del 2013. Just abans de la consulta del 9-N, El Periódico afirmava que ERC guanyaria clarament les eleccions per davant de CiU i que baixava el nombre de partidaris de la independència.

Juny del 2013. El Periódico donava per primera vegada la victòria a ERC, i deia que CiU es desplomava.

Gener del 2013. Segons el Periódico, les eleccions les guanyaria CiU.

Octubre del 2012. Poques setmanes abans de les eleccions catalanes, el Baròmetre de GESOP per a El Periódico pronosticava el següent resultat:

—CiU: 64-65 escons (al final en va obtenir 50)

—PSC: 20-21 (en va tenir 20, però va perdre la segona posició)

—ERC: 17-18 (en va aconseguir 21)

—PP: 12-13 (en va obtenir 19)

—ICV-EUiA: 10 (en va aconseguir 13)

—Solidaritat: 5-6 (no en va obtenir cap)

—Ciutadans: 5 (finalment, foren 9)

—CUP: 0 (en va obtenir 3).

 

Informació relacionada:

Deu consells per a no caure en el parany de les enquestes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any