Els vocals contraris a sancionar el jutge Vidal denuncien irregularitats del CGPJ

  • En el vot particular recorden que la constitució prohibeix la discriminació per opinió • Demanen que sigui exculpat

VilaWeb
ACN
03.03.2015 - 19:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vuit vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que van votar contra l’expulsió del jutge Santiago Vidal recorden, en el vot particular emès, que la constitució espanyola prohibeix qualsevol discriminació per raó d’opinió o ideologia, fins i tot als jutges i magistrats. Subratllen que els jutges poden pensar i opinar com vulguin mentre això no afecti els assumptes que resolen als jutjats. I afegeixen que el Tribunal Constitucional ha considerat que la ideologia és ‘un problema privat, íntim, respecte del qual es reconeix la màxima llibertat’.

Els vocals es queixen de no haver pogut llegir el text complet de l’acord pel qual es va expulsar Vidal ni els fets provats per part del promotor de l’acció disciplinària. També consideren, com es va votar durant la reunió del ple, que la decisió de sancionar o no Vidal l’havia d’haver presa la comissió disciplinària, teòricament més favorable a Vidal, per tal que després ell pogués recórrer-hi al ple del CGPJ. En canvi, ara el jutge haurà de recórrer directament al Tribunal Suprem.

En el vot particular també es remarca que l’expedient havia caducat, perquè s’havia d’haver tramitat en sis mesos i es va obrir fa quasi un any. Igualment, consideren que les proves aportades pel promotor eren ‘indeterminades’, com ara algunes conclusions extretes de valoracions públiques fetes per Vidal sobre una suposada instigació a incomplir la constitució espanyola o certs mandats judicials, cosa que aquests vocals no veuen demostrat.

En el text també es recrimina que algunes proves demanades per Vidal no s’hagin practicat, com ara l’anàlisi de les més de 10.000 sentències dictades per ell, per determinar si s’ajusten a la legalitat. Però el promotor de l’expedient no va acceptar aquesta prova i finalment va retirar l’acusació per una falta greu d’incompatibilitats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any