Milers de visitants omplen el Mobile World Congress el seu primer dia

  • La fira de la mobilitat més important del món, es fa fins dijous al firal de l'Hospitalet · Els vehicles connectats i els dissenys millorats dels rellotges intel·ligents i de les ulleres tridimensionals, entre els productes destacats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.03.2015 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones omplen des de primera hora del matí el recinte de Gran Via de la Fira per conèixer les novetats de la desena edició Mobile World Congress (MWC) que es fa a Barcelona, enguany centrades en les millores al voltant dels dispositius que es poden vestir, els ‘wearables’, i en l’Internet de les coses. Entre els milers de productes exposats, hi ha els dissenys millorats dels rellotges que incorporen tota la tecnologia d’un mòbil, ulleres tridimensionals que endinsen l’usuari en un món de realitat virtual o vehicles que incorporen pantalles des de les quals el conductor pot veure el contingut del seu mòbil sense necessitat d’apartar la vista de la carretera.

El Mobile World Congress, l’esdeveniment més important de la telefonia mòbil al món, obre avui la porta al macrospai de Fira Barcelona a la Gran Via de l’Hospitalet. L’entitat organitzadora, GSMA, espera superar en aquest desè any a Barcelona les xifres d’assistents, d’expositors i d’impacte econòmic de l’any passat. Hi ajuda la creixent implicació del sector, que cada any fa més costat a la cita barcelonina com a aparador de nous productes insígnia, i també la capacitat del MWC d’atreure ponents de primer nivell, com ara el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que ha decidit de tornar-hi.

Les grans xifres són la prova més clara de la magnitud del MWC. Segons GSMA, enguany hi passaran noranta mil assistents, cinc mil més que no l’any passat, i el nombre d’estands superarà els dos mil, amb un impacte econòmic previst per a restauradors, hotelers i botiguers de la ciutat de 436 milions d’euros (un 10% més que no el 2014). Com l’any passat, al desè MWC es poden arribar a crear dotze mil llocs de feina temporals, segons càlculs de l’organització.

Però no tot són floretes, i GSMA continua insistint que hi ha aspectes millorables, com el transport. Enguany ha insistit que s’acabi la línia 9 del metro de connexió de la ciutat amb l’aeroport del Prat. De fet, és requisit indispensable perquè Barcelona pugui continuar acollint el MWC més enllà del 2018, data límit del contracte actual. L’any passat també hi va haver força queixes per les cues de taxis a les portes de la fira a les hores punta.

Grans noms i novetats

Les macroxifres i l’impacte de la fira a la ciutat no han d’eclipsar el fet que el MWC és la principal cita anual de tots els actors implicats en la telefonia mòbil: operadores, fabricants, desenvolupadors d’aplicacions i, en general, tothom qui treballa en la mobilitat i els dispositius portables o ‘wearables’. A l’atapeït programa de conferències paral·leles d’enguany, repeteix el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg (avui a les sis), que es va estrenar a Barcelona l’any passat. Entre els més de dos-cents ponents també hi ha Sundar Pichai, responsable del sistema operatiu Android; Mitchell Baker, de la Fundació Mozilla, i el fundador de la Wikipedia, Jimmy Wales. Els presidents d’Ericsson i de Qualcomm, Hans Vestberg i Steve Mollenkopf, juntament amb Ken Hu, cap rotatiu del gegant xinès Huawei, també són algunes de les estrelles d’un esdeveniment que cobreixen quatre mil periodistes.

Per al públic en general, amb tot, la importància del MWC es mesurarà en les novetats en telèfons i dispositius mòbils que s’acabin presentant a Barcelona. I se n’esperen unes quantes, si es té en compte que els grans fabricants van deixar passar l’oportunitat de l’última fira CES de Las Vegas, al gener. Tot indica, doncs, que enguany es reserven el MWC com a aparador. La coreana Samsung hi mostra el Samsung Galaxy S6 i el nou Galaxy S6 Edge, i HTC, el seu One M9. I corre la brama que Google fins i tot podria portar el seu projecte de mòbil modular, l’Ara, fins a Barcelona. També s’espera que Huawei, LG, Microsoft i Sony presentin nous models en un MWC marcat, alhora, pels rellotges intel·ligents, un complement del mòbil que de mica en mica va agafant més pes.

En ‘smartwatches’ i la resta de dispositius portables, justament, és on hi haurà probablement més novetats. I és que, amb la possible posada a la venda del rellotge d’Apple a partir del 9 de març, el MWC pot convertir-se en la plataforma de llançament de propostes de fabricants rivals com ara Samsung, LG, Sony i HTC.

Sobre tot allò que se n’espera, del MWC 2015, en podeu trobar molta informació en portals especialitzats, com ara Cnet, EngadgetGizmodo, Techradar i Wired. El congrés mateix té un canal multimèdia de seguiment de l’actualitat tecnològica: MobileWorldLive.com. I encara podeu seguir minut a minut tot allò que hi passa en aquesta aplicació de Barcelona Media.

Una finestra del país al món

Un centenar d’empreses i de centres tecnològics del país, sobretot del Principat, són presents enguany al Mobile World Congress amb la intenció d’aprofitar l’enorme atenció mundial que rebrà Barcelona aquesta setmana per a fer-se a conèixer. Signatutirt, Medtep i Starlab són sols alguns noms d’aquesta representació, que es concentra principalment a l’Estand Catalunya, però que també es reparteix per l’àrea de les aplicacions, l’App Planet.

Vida fora del MWC

Fora del macrorecinte de l’Hospitalet de Llobregat, l’activitat del MWC s’estén, al llarg de la setmana, per tota l’àrea metropolitana. Fira Barcelona de Montjuïc, primer espai que va acollir el congrés, és ara la seu de 4YFN, un esdeveniment centrat en empreses emergents, emprenedors i inversors.

I una mica per tota la ciutat, cada dia quan es tanqui el recinte del MWC s’obriran les portes de no pas poques festes per als assistents al congrés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any