Comença el recompte a Andorra d’unes eleccions amb baixa participació

  • Un 65,6% de l'electorat ha anat a votar, vuit punts menys que no el 2011

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN-Redacció
01.03.2015 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 65,6% dels prop de 25.000 andorrans cridats avui a les urnes a les eleccions generals han anat a votar. Aquesta participació és força més baixa que no en les eleccions del 2011, quan va haver-hi un 75% de participació. La parròquia amb més electors, Andorra la Vella, ha estat la que ha tingut menys participació: un 58,9%. En canvi, a les altres, ha estat igual o per damunt de la mitjana: un 65% a Escaldes-Engordany; un 71,4% a Canillo; un 64,5% a Encamp; un 76,3 a Ordino; un 72,6% a la Massana; un 70,1% a Sant Julià de Lòria.

Xavier Espot, ministre de Justícia i Interior en funcions, ha dit que caldrà fer una ”reflexió conjunta i serena” per saber perquè s’ha produït aquesta davallada. Espot ha afegit que s’haurà de buscar els mecanismes necessaris per intentar revertir aquesta tendència a la baixa. Per Espot és difícil treure conclusions ajustades aquest diumenge i ha parlat de ”desencís” generalitzat.

Més de 24.000 electors

Andorra té 76.000 habitants però solament uns 35.000 són andorrans. Els andorrans han d’elegir entre quatre partits: el partit centrista, Demòcrates per Andorra, que ha governat els darrers quatre anys liderat per Toni Martí (DA), els Liberals d’Andorra amb Josep Pintat al capdavant (Ld’A), Pere López candidat de Junts, coalició liderada pel Partit Socialdemòcrata (PS, Verds, Iniciativa Ciutadana).

La parròquia amb més electors, com sempre, continua sent Andorra la Vella, amb 7.372, un 11,6% més que els del 2011. A l’altre extrem hi ha la parròquia de Canillo, amb un total de 906 electors, un 14,1% més que a les darreres eleccions generals.

Les eleccions serviran per formar el nou Consell General o parlament andorrà, format per 28 consellers o diputats. La meitat representen tot el territori nacional, i l’altra meitat vénen de les set parròquies d’Andorra.

Reformes polítiques

L’obertura econòmica ha comportat diverses reformes polítiques importants en els últims anys, com la firma d’acords d’intercanvi d’informació fiscal que va possibilitar la sortida d’Andorra de la llista de l’OCDE de paradisos fiscals; la implantació d’un marc fiscal homologable al dels països europeus; i la negociació i firma de convenis per evitar la doble imposició.

Més informació: Què hi ha en joc a les eleccions andorranes?

Liberals d’Andorra (Ld’A)

Els Liberals d’Andorra es presenten encapçalats per Josep Pintat, seguit del president del partit, Jordi Gallardo. És el partit dels ex-caps de govern Marc Forné i Albert Pintat. Un partit amb un discurs de poques línies: l’excés legislatiu de l’executiva de Martí i unes polítiques fiscals i econòmiques lluny de l’ideari liberal. Als últims comicis generals no s’hi va presentar.

Pintat lloa l’economia espanyola, de la qual diu que té una maquinària administrativa perfectament greixada, encara que només hagi fet 72 lleis en quatre anys, en contrast amb les 152 lleis —un nombre considerat excessiu pel candidat— de la legislatura andorrana. Però no és l’única política que critiquen els Liberals: també l’entrada en vigor de l’IRPF i els models econòmic i social que es basen en una fiscalitat i uns CDI que s’han considerat crucials, expliquen els liberals.

Junts (PS, Iniciativa, Verds)

La coalició formada pel Partit Socialdemòcrata, Iniciativa Ciutadana i els Verds d’Andorra és encapçalada per Pere López i tindrà en segon lloc Rosa Gili, fins ara consellera general.

Finalment, la coalició entre el Partit Socialdemòcrata, els Verds d’Andorra i Iniciativa ciutadana s’ha tancat amb unes llistes que incorporen membres de tots els grups. Després del trasbals per l’escissió del grup a mitja legislatura, el PS concorre a les eleccions encapçalat pel ministre d’Economia del govern de Jaume Bartumeu.

DA (Demòcrates per Andorra)

La candidatura nacional és encapçalada per Toni Martí i Ladislau Baró. Martí demana claredat i alternatives a les propostes de DA, més enllà de la crítica, i ha començat la campanya electoral insistint en l’obertura econòmica i en l’aprofundiment de les relacions amb França, Espanya i la UE. Així, doncs, no hi haurà novetats sorprenents: el programa electoral de DA per a aquestes eleccions tindrà per objectiu aprofundir els eixos centrals d’aquesta legislatura. Martí reitera el compromís del partit en la diversificació de l’obertura econòmica i celebra que hi hagi economistes andorrans que hagin valorat molt positivament el CDI amb Espanya després de les pressions d’alguns partits.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP)

Els escindits del Partit Socialdemòcrata (PS) presenten la seva llista nacional encapçalada per Víctor Naudi, seguit per Sílvia Bonet. La llista es tanca amb l’ex-cap de govern d’Andorra i creador del partit, Jaume Bartumeu. Qui encapçalarà les llistes serà, doncs, el president de l’SDP, Víctor Naudi, ex-conseller general, ex-conseller del Comú d’Escaldes-Engordany, número 2 de la llista del PS que va guanyar les eleccions i ex-ministre d’Interior. Naudi anirà seguit de l’ex-consellera general i ex-ministra de Salut Sílvia Bonet. L’objectiu d’aquest equip serà aconseguir de mantenir l’estat del benestar, garantir l’equilibri i avançar en l’acostament cap a Europa, un projecte en el qual Naudi assegura creure molt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any