Andorra vota avui amb el repte de l’obertura a Europa

  • Uns 25.000 andorrans són cridats a les urnes per a triar el representants al Consell General

VilaWeb
VilaWeb
ACN-Redacció
01.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un total de 24.509 electors són cridats a votar avui a les eleccions generals andorranes per renovar el parlament del país i escollir un nou Cap de Govern. Aquesta xifra és un 12,16%% superior a la de les eleccions del 2011, amb un total de 2.657 votants més que en aquella cita. El país té 76.000 habitants però solament uns 35.000 són andorrans. Els andorrans hauran d’elegir entre quatre partits: el partit centrista, Demòcrates per Andorra, que ha governat els darrers quatre anys liderat per Toni Martí (DA), els Liberals d’Andorra amb Josep Pintat al capdavant (Ld’A), Pere López candidat de Junts, coalició liderada pel Partit Socialdemòcrata (PS, Verds, Iniciativa Ciutadana).

En aquestes eleccions podran votar uns 2.657 més que en les anteriors del 2011. Les parròquies on més es nota aquest l’increment d’electors són la Massana i Ordino, amb un increment del 14,9%. Les parròquies centrals són les que creixen més sostingudament, amb un increment del 9,61% a Escaldes-Engordany i un 11,6% a Andorra la Vella.

La parròquia amb més electors, com sempre, continua sent Andorra la Vella, amb 7.372, un 11,6% més que els del 2011. A l’altre extrem hi ha la parròquia de Canillo, amb un total de 906 electors, un 14,1% més que a les darreres eleccions generals.

Les eleccions serviran per formar el nou Consell General o parlament andorrà, format per 28 consellers o diputats. La meitat representen tot el territori nacional, i l’altra meitat vénen de les set parròquies d’Andorra.

Reformes polítiques

L’obertura econòmica ha comportat diverses reformes polítiques importants en els últims anys, com la firma d’acords d’intercanvi d’informació fiscal que va possibilitar la sortida d’Andorra de la llista de l’OCDE de paradisos fiscals; la implantació d’un marc fiscal homologable al dels països europeus; i la negociació i firma de convenis per evitar la doble imposició.

Més informació: Què hi ha en joc a les eleccions andorranes?

Liberals d’Andorra (Ld’A)

Els Liberals d’Andorra es presenten encapçalats per Josep Pintat, seguit del president del partit, Jordi Gallardo. És el partit dels ex-caps de govern Marc Forné i Albert Pintat. Un partit amb un discurs de poques línies: l’excés legislatiu de l’executiva de Martí i unes polítiques fiscals i econòmiques lluny de l’ideari liberal. Als últims comicis generals no s’hi va presentar.

Pintat lloa l’economia espanyola, de la qual diu que té una maquinària administrativa perfectament greixada, encara que només hagi fet 72 lleis en quatre anys, en contrast amb les 152 lleis —un nombre considerat excessiu pel candidat— de la legislatura andorrana. Però no és l’única política que critiquen els Liberals: també l’entrada en vigor de l’IRPF i els models econòmic i social que es basen en una fiscalitat i uns CDI que s’han considerat crucials, expliquen els liberals.

Junts (PS, Iniciativa, Verds)

La coalició formada pel Partit Socialdemòcrata, Iniciativa Ciutadana i els Verds d’Andorra és encapçalada per Pere López i tindrà en segon lloc Rosa Gili, fins ara consellera general.

Finalment, la coalició entre el Partit Socialdemòcrata, els Verds d’Andorra i Iniciativa ciutadana s’ha tancat amb unes llistes que incorporen membres de tots els grups. Després del trasbals per l’escissió del grup a mitja legislatura, el PS concorre a les eleccions encapçalat pel ministre d’Economia del govern de Jaume Bartumeu.

DA (Demòcrates per Andorra)

La candidatura nacional és encapçalada per Toni Martí i Ladislau Baró. Martí demana claredat i alternatives a les propostes de DA, més enllà de la crítica, i ha començat la campanya electoral insistint en l’obertura econòmica i en l’aprofundiment de les relacions amb França, Espanya i la UE. Així, doncs, no hi haurà novetats sorprenents: el programa electoral de DA per a aquestes eleccions tindrà per objectiu aprofundir els eixos centrals d’aquesta legislatura. Martí reitera el compromís del partit en la diversificació de l’obertura econòmica i celebra que hi hagi economistes andorrans que hagin valorat molt positivament el CDI amb Espanya després de les pressions d’alguns partits.

Socialdemocràcia i Progrés (SDP)

Els escindits del Partit Socialdemòcrata (PS) presenten la seva llista nacional encapçalada per Víctor Naudi, seguit per Sílvia Bonet. La llista es tanca amb l’ex-cap de govern d’Andorra i creador del partit, Jaume Bartumeu. Qui encapçalarà les llistes serà, doncs, el president de l’SDP, Víctor Naudi, ex-conseller general, ex-conseller del Comú d’Escaldes-Engordany, número 2 de la llista del PS que va guanyar les eleccions i ex-ministre d’Interior. Naudi anirà seguit de l’ex-consellera general i ex-ministra de Salut Sílvia Bonet. L’objectiu d’aquest equip serà aconseguir de mantenir l’estat del benestar, garantir l’equilibri i avançar en l’acostament cap a Europa, un projecte en el qual Naudi assegura creure molt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any