ICV deixa una escletxa oberta a l’independentisme

  • El projecte nacional aprovat avui proposa 'una Catalunya lliure dins d'un estat espanyol plurinacional'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
28.02.2015 - 19:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb un 87% dels vots a favor de la convenció nacional, ICV ha aprovat el document polític que ha de marcar el seu full de ruta nacional i social. Proposa que Catalunya sigui ‘un estat lliure en el marc d’un estat plurinacional’, que pugui tenir competències exclusives en tots els àmbits’, i insta el Parlament a elaborar una constitució que Madrid no pugui tombar. Ha acabat tirant endavant també una transacció que considera que l’opció independentista ‘es pot plantejar si persisteix el tancament per part de l’estat a modificar la situació actual i a negociar un nou estatus ‘, sota condició de debat democràtic, exercint el dret de decidir i el diàleg, i si hi ha suports internacionals per ser dins la UE.

El document afirma que la Catalunya autonòmica és un model ‘esgotat’ -‘clarament lesiu pels interessos’ del país- i que hi ha una crida ciutadana per exercir el dret a decidir. Volen que passi a ser ‘un subjecte polític sobirà que pot determinar lliurement el seu futur i que ha de negociar un nou pacte amb l’Estat i establir una relació d’igual a igual’. Volen per Catalunya ‘un estat lliure en el marc d’un Estat plurinacional’. ‘Es tracta d’un pacte de sobiranies’.

Els de Joan Herrera i Dolors Camats proposen un procés constituent per elaborar des del Parlament una Constitució ‘que haurà de ser referendada pel poble de Catalunya i que no pot estar sotmesa a esmena per les Corts Generals ni ser recurrible davant del Tribunal Constitucional’. Volen que a la nova carta magna catalana hi hagi recollides estructures d’estat per ‘superar la crisi econòmica i lluitar contra les desigualtats garantint i eixamplant els drets socials així com contra tota forma de corrupció’.

En el text consensuat finalment, consideren que Catalunya ha de ser un Estat lliure, social i ecològic, de caràcter laic, i que ha de tenir ‘competències exclusives en tots els àmbits, tret d’aquelles que per raons d’eficiència i solidaritat decideixi exercir de forma compartida o en col·laboració amb l’Estat espanyol’. Creuen que podran tirar tot això endavant si hi ha suport majoritari clar, negociació i pacte i una hegemonia de l’esquerra, així com canviar la correlació de forces a l’estat. En el document polític també es recull que el Consell Bilateral hauria de ser el principal òrgan de relació.

A més, ICV vol proposar a les formacions catalanes i espanyoles un Pacte per la democràcia pel qual el nou govern espanyol es comprometria a convocar un referèndum sobre el futur polític català, amb la independència com una de les opcions. A les formacions catalanes els proposa un Compromís pel dret a decidir que condicionaria el suport a una majoria a les Corts a desbloquejar la situació catalana.

No hi tanquen la porta

El text que ha tirat endavant s’ha aprovat a ple després del debat en les comissions sobre les esmenes de la militància i les transaccions de la direcció. Una de les que ha tirat endavant obre la porta a plantejar el debat sobre la independència en uns casos molt concrets. ‘No tanquem la porta a la independència, si la societat catalana així ho manifesta de forma majoritària […] La independència és una opció legítima i que es pot plantejar si persisteix el tancament per part de l’Estat a modificar la situació actual i a negociar un nou estatus o si es produeix un rebuig en referèndum a la resta de l’Estat del nou estatus acordat amb Catalunya’.

En aquest cas i ‘en funció de l’evolució política’ ICV ‘afrontaria aquest debat a partir de tres principis’: que hi hagi ‘debat i decisió democràtica per decidir el nostre posicionament’ internament; en qualsevol circumstància els ecosocialistes basaran el seu posicionament en l’exercici del dret a decidir, en promoure el debat social i el diàleg i la negociació amb l’Estat i al UE’; i ‘serà necessari disposar de suports internacionals i garantir el manteniment de Catalunya dins la Unió Europea.’

Tomben una independència unilateral

És la transacció que ha acceptat la direcció a una esmena del diputat Jaume Bosch. Durant el debat intern però hi ha hagut militants que han forçat -amb un suport del 20% de les comissions de debat- dur a ple tres esmenes vives, perquè no han acceptat les transeccions de la direcció. Cap, però, ha prosperat.

La primera instava la direcció a definir el futur polític de Catalunya com a ‘república catalana com a estat de lliure associació’. Ha estat rebutjada per un 71% dels vots: 83 militants a favor, 300 en contra i 38 s’han abstingut.

S’ha tombat una esmena que, a parer de la direcció, invitava a la DUI. ‘Caldrà que el Parlament proclami la sobirania del poble de Catalunya i reconegui com a únic garant d’aquestes les institucions catalanes. Mitjançant aquest procés de ruptura previ, es podrà negociar de tu a tu amb les autoritats espanyoles i obrir un procés constituent a Catalunya. Si la negociació es fa impossible es declararà la independència previ referèndum convocat pel Parlament’, deia el text que s’ha tombat a ple per un 73% del vots: 95 a favor, 328 en contra i 26 abstencions.
El secretari general de la formació, Josep Vendrell, ha explicat que volien un projecte polític propi i diferenciat i que de la convenció en surt un missatge ‘clar’ sobre el projecte nacional i social. Ha defensat sobretot que no estigui subordinat al d’altres formacions polítiques.

Diàleg sobiranista i economia

Els ecosocialistes han inclòs també al seu text polític que l’acord pel 27-S estableix un caràcter plebiscitari a les eleccions que implica ser una ‘substitut del referèndum i la renúncia d’ERC a construir majories alternatives a CiU’. També es comprometen a mantenir el diàleg amb les entitats sobiranistes i ‘si és el cas amb les forces polítiques per cercar punts en comú exclusivament en el cap dels drets nacionals’.

El document polític també inclou treballar per una economia verda, ecològica i de prosperitat compartida, que estigui al servei de les persones, una distribució de la renda equitativa i l’apoderament econòmic de la ciutadania. Aposten per l’ocupació estable, el treball digne, frenar la globalització , eradicar la pobresa i limitar la concentració de riquesa, impulsar una banca pública i abandonar l’energia nuclear.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any