ICV valida avui la proposta d’un estat lliure i sobirà dins d’Espanya

  • Dolors Camats va defensar ahir el paper del partit en la defensa del dret de decidir

VilaWeb
ACN
28.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nou cents delegats d’ICV voten avui el document polític amb les prioritats del partit per als propers mesos. La direcció confia obtenir un ampli suport als seus plantejaments, que defensen la creació d’un nou estat català ‘lliure i sobirà’ que es mantingui dins l’estructura administrativa d’Espanya. La Generalitat tindria plenes competències i decidiria, de mutu propi, quines comparteix amb l’estat espanyol i la Unió Europea. El document polític veu ‘constituents’ però no ‘plebiscitàries’ les eleccions del 27-S i confia que se’n derivi el mandat de redactar una Constitució catalana ‘igualitària, plural, participativa i paritària’. 

El document polític arriba a la convenció nacional amb 425 esmenes de la militància. Entre d’altres, les dels grups independentistes. L’organització de Sants-Montjuic, l’agrupació de comarques gironines i l’àmbit del fet nacional han estat les que més n’han aportat en aquest sentit. En algunes de les esmenes es contempla la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència en cas que les negociacions amb l’estat espanyol per convocar un referèndum o per constituir un estat lliure associat no siguin fructíferes. També es demana la incorporació d’independentistes a la direcció del partit o la fixació de l’objectiu de la independència abans de decidir si cal federar-se amb l’estat espanyol.

L’executiva ha rebutjat majoritàriament les esmenes en aquest sentit, tot i que n’ha intentat transaccionar algunes. Avui els delegats tindran temps per debatre-les abans que el plenari voti el text definitiu que fixarà el full de ruta ecosocialista.

Document polític

Després de certa indefinició respecte a la independència, la direcció ha consensuat un document que defensa que Catalunya segueixi vinculada a Espanya, però canviant profundament l’statu quo actual. Les eleccions del 27 de setembre són la primera estació d’un camí que hauria d’acabar amb la constitució d’un estat català ‘sobirà’. A aquests comicis, ICV es presentarà -prioritàriament dins un pol d’esquerres- defensant l’inici d’un procés constituent que canviï la relació amb l’estat, però també el model econòmic i social, ‘que no garanteix condicions de vida digna per a la ciutadania’.

La intenció és que d’aquestes eleccions sorgeixi el mandat de redactar una Constitució catalana que atorgui plena sobirania al poble de Catalunya. La Constitució catalana estaria al mateix nivell jurídic que l’espanyola i fora de les competències del Tribunal Constitucional. Els ecosocialistes rebutgen, però, convertir les eleccions al Parlament en un plebiscit sobre la independència. De fet, no renuncien al referèndum sobiranista i creuen que la futura Constitució catalana hauria de reconèixer el dret a l’autodeterminació.

Amb la proposta de la direcció d’ICV, Catalunya seria sobirana, però no independent. Els ecosocialistes plantegen que, a través d’un pacte de sobiranies amb l’estat, Catalunya compartís aquesta sobirania en múltiples qüestions. Per exemple, en l’àmbit de la seguretat social, de defensa o en l’àmbit fiscal, on defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l’estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb la resta de regions espanyoles -tot i que la Generalitat recaptaria tots els impostos.

Per arribar a bon port, el procés constituent català hauria de tenir continuïtat en un procés constituent espanyol que posés fi al bipartidisme i garantís un canvi radical en l’statu quo. Com la catalana, la Constitució espanyola també hauria de reconèixer el dret a l’autodeterminació dels pobles i una llei específica hauria de regular els principis i mecanismes democràtics per fer possible la secessió, ‘si és que una majoria d’una part de l’estat així ho expressa en referèndum’. També s’haurien de contemplar mecanismes perquè les institucions catalanes puguin participar directament en aquells organismes europeus que tractin les qüestions, competències o capacitats pròpies de Catalunya.

Defensa del paper d’ICV

‘Si avui Iniciativa no existís seria imprescindible que la inventéssim’. La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, va reivindicar d’aquesta manera el paper del partit en l’actual context econòmic, social i nacional. La líder ecosocialista va rendir comptes davant els delegats de la convenció nacional en l’obertura de la convenció nacional que finalitzarà avui.

‘Ningú ens farà fora de cap lluita perquè nosaltres som lluita’, va exclamar. Com ha fet els dos darrers anys, ICV va afirmar que continuarà oposant-se a l’austeritat i plantejant una alternativa més justa. Pel que fa al dret de decidir, el seguiran defensant amb rigor fins que el referèndum sobiranista esdevingui una realitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any