ICV es reivindica com un partit imprescindible perquè Catalunya exerceixi el dret de decidir

  • La líder ecosocialista ha rendit comptes davant els delegats de la convenció nacional

VilaWeb
ACN
27.02.2015 - 19:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Si avui Iniciativa no existís seria imprescindible que la inventéssim’. La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, ha reivindicat d’aquesta manera el paper del partit en l’actual context econòmic, social i nacional. La líder ecosocialista ha rendit comptes davant els delegats de la convenció nacional que aquest divendres i dissabte es reuneixen a la Fira de Sabadell.

‘Ningú ens farà fora de cap lluita perquè nosaltres som lluita’, ha exclamat. Com ha fet els dos darrers anys, ICV ha afirmat que continuarà oposant-se a l’austeritat i plantejant una alternativa més justa. Pel que fa al dret de decidir, el seguiran defensant amb rigor fins que el referèndum sobiranista esdevingui una realitat.

La convenció nacional d’ICV ha començat aquest divendres a la tarda a la Fira de Sabadell. Els 900 delegats convidats debatran sobre la proposta de full de ruta econòmic, social i nacional que ha plantejat la direcció i posaran nota a la gestió de la nova executiva sorgida de la X Assemblea del partit, ara fa dos anys a Viladecans. 

Després de les protocol·làries presentacions i de la selecció de la Mesa de la convenció -presidida per Laia Ortiz i Joan Berlanga-, Camats ha defensat el paper d’ICV en la política catalana actual. Segons ella, un partit ‘imprescindible’ per evitar la ‘degradació’ de la democràcia. ‘Estem exactament on volien que arribéssim. El model està pensat i dissenyat. Vivim una ofensiva ideològica en el terreny democràtic, social i ideològic’, ha explicat en relació a les polítiques d’austeritat executades des d’Europa, Espanya i Catalunya.

En un 2015 amb nombrosos comicis electorals, la lluita ‘no només serà al carrer i a les institucions sinó, sobretot, a les urnes’. Una oportunitat per canviar governs que ICV es plantejarà amb màxima ambició. ‘Aquest és un any de lluita i la millor manera de lluitar és guanyar’, ha destacat. 

Modificar les majories de Govern és la via per desenvolupar l’alternativa a l’austeritat. Camats està convençuda que la ‘brutal’ ofensiva del neoliberalisme ‘pretén dissenyar un model de societat més dòcil, desigual, precari i amb menys llibertats’. ICV s’oposarà a aquest model de la ‘dreta’ i reivindicarà una alternativa des de ‘l’esquerra’ en un moment en el què els ecosocialistes entenen que la lluita de classes és ‘més vigent que mai’. 

La combinació de la defensa social i dels drets nacionals fan d’ICV, segons Camats, un partit especialment útil en contrast amb aquelles altres formacions que només s’han sumat a les lluites que més els han convingut. ‘Hi ha qui ha estat en moltes manifestacions pel dret a decidir, però no l’hem vist mai en les manifestacions contra les retallades. A d’altres els hem trobat en les manifestacions contra les retallades, però els hem trobat a faltar quan hem defensat el dret a decidir. I hi ha qui només s’ha manifestat contra les retallades quan han estat a l’oposició. Nosaltres hem estat a totes les lluites. A nosaltres no ens faran fora de cap lluita perquè som lluita’, ha subratllat.

Pel que fa estrictament al dret a decidir, la coordinadora ecosocialista ha valorat de forma molt positiva el paper d’ICV tant a Catalunya com a l’Estat i a Europa, on ha sumat partidaris de la causa. Camats ha destacat el ‘rigor’ que han aportat al debat i ha assenyalat que continuaran defensant la llibertat de Catalunya per decidir el seu futur. 

L’informe de gestió serà sotmès a la votació dels delegats dissabte, tot i que aquest divendres ja s’hi han posicionat les agrupacions territorials. De forma majoritària els delegats han valorat positivament l’informe, tot i que també s’han escoltat algunes crítiques. Per exemple, des de l’Hospitalet de Llobregat s’ha lamentat que l’organització hagi afrontat ‘tard’ el debat sobiranista, generant una ‘indefinició’ sobre el tema que s’ha allargat en el temps. L’elecció de la data de la convenció nacional també ha estat criticada des de les Terres de l’Ebre per la seva proximitat amb les eleccions municipals. 

Document Polític

Tot i que Camats només s’hi ha referit de passada, la convenció nacional d’aquets cap de setmana està enfocada especialment a definir el full de ruta del partit per al proper cicle electoral. El partit calcula que durant el cap de setmana passaran per la Fira de Sabadell uns 900 delegats, que treballaran en el document polític. 

La direcció confia obtenir un ampli suport als seus plantejaments, que defensen la creació d’un nou Estat català ‘lliure i sobirà’ que es mantingui dins l’estructura administrativa d’Espanya. La Generalitat tindria plenes competències i decidiria, de mutu propi, quines comparteix amb l’estat espanyol i la Unió Europea. El document polític veu ‘constituents’ però no ‘plebiscitàries’ les eleccions del 27-S i confia que se’n derivi el mandat de redactar una Constitució catalana ‘igualitària, plural, participativa i paritària’. 

El document polític arriba a la convenció nacional amb 425 esmenes de la militància. Entre d’altres, les dels grups independentistes. L’organització de Sants-Montjuic, l’agrupació de comarques gironines i l’àmbit del fet nacional han estat les que més n’han aportat en aquest sentit. En algunes de les esmenes es contempla la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència en cas que les negociacions amb l’estat espanyol per convocar un referèndum o per constituir un estat lliure associat no siguin fructíferes. També es demana la incorporació d’independentistes a la direcció del partit o la fixació de l’objectiu de la independència abans de decidir si cal federar-se amb l’estat espanyol. 

L’executiva ha rebutjat majoritàriament les esmenes en aquest sentit, tot i que n’ha intentat transaccionar algunes. Aquest dissabte els delegats tindran temps per debatre-les abans que el plenari voti el text definitiu que fixarà el full de ruta ecosocialista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any