Vic, rècord de candidatures a les municipals

  • Hi poden arribar a haver tretze llistes diferents, tres de les quals xenòfobes · CDC i Unió s’hi presentaran junts

VilaWeb
Redacció
28.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’uns anys ençà, Vic sol ser notícia a les eleccions municipals: el 2007, per l’inesperat augment de vots i regidors (4) de la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC),  que ja havia obtingut un regidor el 2004; i al 2011 perquè PxC va esdevenir la segons força, amb 5 regidors, i va força CiU, PSC i ERC a formar govern per tenir majoria. A l’espera del que passi a les eleccions d’aquest mes de maig, el que sí que se sap és que a Vic s’hi presentaran entre 11 i 13 llistes diferents, producte d’escisions i pugnes internes dels partits. Es tracta d’un xifra rècord per a una ciutat del pes i el simbolisme de Vic. A més, de totes aquestes llistes, tres són xenòfobes. Per una altra banda, i com a mostra del desgavell general de cada partit, només un cap de llista repetirà sota les mateixes sigles: Iban Lapeira, de Solidaritat per la Independència.

D’onze a tretze llistes

En concret, les llistes ja confirmades són onze: CiU (CDC i Unió han acordat presentar-s’hi junts), Esquerra, PSC, Iniciativa (amb Podem), Capgirem Vic (CUP i Procés Constituent), Solidaritat, PP, Via Vic (una candidatura gestada pel regidor d’ERC Joan López), Plataforma per Catalunya, Plataforma Vigatana (el nou partit de Josep Anglada) i Som Catalans (encapçalada per Esther Gallego escindida de PxC). I resta per saber si finalment Reagrupament i MÉS (gestada per Jacint Raurell, regidor del PSC) acabaran fent llistes.

CDC i Unió, finalment junts

Les candidatures haurien pogut ser encara més de tretze si CDC i Unió es presentessin separats, una possibilitat que només una setmana enrere no era gens descartable. Finalment, però, ambdues formacions han acordat aquesta setmana que es presentarien juntes, malgrat el conflicte obert de fa mesos. Tot amb tot, encara no s’han posat d’acord en el candidat: CDC avala Anna Erra i, Unió, Josep Arimany. De moment la federació ha constituït una comissió perquè, abans d’una setmana segons les primeres previsions, es decideixi el cap de llista.

Tres llistes xenòfobes: PxC, Plataforma Vigatana i Som Catalans

I si el partit xenòfob PxC ha sacsejat les eleccions els últims anys amb resultats sorprenents, fins al punt de ser actualment segona força a l’ajuntament i primera a l’oposició, la picabaralla interna que provocà l’expulsió del seu fundador, Josep Anglada, ha derivat amb tres llistes diferents, totes tres igualment de caràcter racista. PXC es torna a presentar, però aquesta vegada no amb Anglada de cap de llista, sinó amb el que ha estat el seu número dos, Joan Carles Fuentes. Anglada, però, no renuncia a presentar-s’hi igualment o ho fa amb el seu nou partit, Plataforma Vigatana. Finalment, Ester Gallego, que en els anterior comicis s’havia presentat a les llistes de PxC a Manlleu, és ara la cap de llista de Som Catalans, una formació igualment xenòfoba que aprofitant l’auge sobiranista es declara independentista.

Queda per veure quins efectes pot tenir en aquestes eleccions la divisió del vot xenòfob. Fins ara l’èxit de PxC s’havia atribuït a la personalitat d’Anglada. Ara, per tant, no és descartable que bona part dels vots que havia rebut PxC vagin a parar a Anglada i acabi dificultant l’entrada d’alguna d’aquestes formacions a l’ajuntament. Cal recordar que cal un 5% dels vots per obtenir el primer regidor.

Capgirem Vic: la CUP i Procés Constituent

La CUP ha obtingut bons resultats a Vic d’ençà en solitari en les dues darreres eleccions: ha obtingut dos regidors en cada tongada. En aquesta ocasió s’ha coalicionat amb Procés Constituent sota el nom de Capgirem Vic, i amb Joan Coma de candidat a la batllia.

Inciativa, amb Podem

Fa pocs dies Inicitaiva i Podem van arribar a un acord per a presentar-se junts als comicis. El candidat serà Arnau Martí, d’ICV-EiUA. Inciativa confia, amb aquesta coalició, a fer un salt endavant important en aquestes eleccions. En els darrers comicis va entrar per poc dins de l’ajuntament, amb un 5,7% dels vots, i obtenint un regidor.

ERC i Via Vic

Esquerra de Vic també ha viscut diverses pugnes internes en els últims anys, però aquesta vegada ha estat la primera formació a l’hora d’anunciar el candidat: Joan Ballana. Qui va ser cap de llista a les darreres eleccions, però, Joan López, ha treballat els últims mesos en la constitució d’una llista independent, que recentment s’ha posat nom (Via Vic), i que encara no té candidat. El mateix López n’ha estat l’ideòleg, però ja ha anunciat que tornarà a l’activitat professional privada i que deixa la primera línia política. En les reunions en què ja gestat aquesta nova candidatura han sonat altres noms per encapçalar la candidatura, com Imma Bellafont, de Reagrupament, i Xavier Farrés, ex-president d’Unió a Vic, que ja han anunciat que no ho seran. També ha participat a les reunions Lluís Casellas, ex-regidor d’Esquerra, que podria ser el candidat.

SI, PSC i PP repeteixen en solitari

El PSC i el PP, per la seva banda, repetiran a les eleccions presentant-se en solitari. Això sí, amb candidats nous. El PP, que no té representació a l’ajuntament, ho farà, molt probablement, amb Emma Salarich al capdavant. I el PSC, que ha vist com ha anat perdent vots en cada contesa electoral i que ha vist com una part important del partit s’escindia, presenta com a candidat Benajmí Dòniga. Solidaritat, en canvi, és l’únic partit que repeteix candidat: Iban Lapeira.

Les incògnites: MÉS i Reagrupament

Finalment, queda per veure si la formació MÉS, d’escindits del PSC i amb Jacint Raurell al capdavant (ex-portaveu socialista), s’hi acaba presentant en solitari o en coalició amb algun altre partit. De moment, no s’han definit. I també queda per veure si Reagrupament es presentarà o no. De moment, sembla difícil pensar que ho faci en coalició amb cap altre partit.

El tall del 5%, més significatiu que mai

En un univers electoral de tantes candidatures i amb un cens que no arriba als trenta mil votants, el tall del 5% dels vots per entrar a l’ajuntament pren un relleu important. És a dir, si alguna d’aquestes formacions no obté un mínim del 5% dels suports (uns 800 vots), no podrà accedir a l’ajuntament i els seus vots seran repartits per la llei d’Hondt entre els partits més votats, que podrien mantenir la representació amb menys vots. És per això que l’escenari electoral, ja de per si especialment remogut a Vic, és més obert encara que en anteriors comicis: la divisió del vot es pot fer, a priori, més evident que mai, i pot generar sorpreses inesperades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any