S’ha mort Pere Maria Orts, humanista i membre de l’AVL

  • És un gran estudiós de la Senyera, autor de la 'Història de la Senyera al País Valencià'

VilaWeb
ACN
26.02.2015 - 19:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’humanista Pere Maria Orts (València, 1921), membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), s’ha mort aquest dijous a 93 anys, segons que han confirmat fonts de l’AVL. Orts era acadèmic des de 2001 i també membre del Patronat del Museu de Belles Arts Sant Pius V de València. Entre més distincions, compta amb el Premi d’Honor de les Lletres de 1996, la Medalla d’Or de la ciutat de València i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, concedida l’any 2006. Fonts de l’AVL han assenyalat que Orts es trobava des de feia dies ingressat a causa de la seva delicada salut.

Pere Maria Orts va cursar estudis de batxillerat al Reial Col·legi de les Escoles Pies de la ciutat de València. L’any 1945 es va llicenciar en Dret a a la Facultat de Dret de la Universitat de València.

Entre altres publicacions, és autor de la ‘Història de la Senyera al País Valencià’ (1979) així com publicacions sobre la història de Benidorm i la toponímia de la comarca de la Marina Baixa.

També ha publicat obres com ‘Una imagen de la Virgen en Benidorm’ (1965), ‘Regalismo en el siglo XVI. Sus implicaciones políticas en la Diputación de Valencia’ (1971), ‘Arribada d’una imatge de la Verge a Benidorm’ (1972), ‘Alicante, notas históricas (1373-1800)’ (1971), ‘Introducció a la història de la Vila-Joiosa i el notari Andreu Mayor’ (1972) o ‘ L’almirall Bernat de Sarrià i la Carta de Poblament de Benidorm’ (1976).

‘Estudi sobre toponímia a la Crònica del rei Jaume I’ publicat en la revista Sai tabi. Diversos pròlegs i col·laboracions i un estudi sobre la família Borja publicat en el Catàleg de l’exposició Borja a Xàtiva. També ha col·laborat amb estudis de genealogia i heràldica en la ‘Gran Enciclopèdia de la Regió Valenciana’ (1972-77).

Al novembre de 2004 va donar més de 300 obres d’art a la Generalitat Valenciana, entre quadres, tapissos, ceràmica i llibres per ser exposats al Museu Sant Pius V de València. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any