L’ex-regidor De Santos revela que el PP de Matas cobrava comissions del 3%

  • Declara al jutge Castro que el PP va cobrar 9 milions per la construcció de So n'Espases

VilaWeb
Redacció
25.02.2015 - 08:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Javier Rodrigo de Santos, regidor d’Urbanisme de Palma entre el 2003 i el 2007, ha declarat al jutge José Castro que el PP va cobrar una comissió de nou milions d’euros després d’haver adjudicat el polèmic projecte de construcció de l’hospital de So n’Espases. La seva declaració ha anat més enllà, assegurant que aquest cobrament de comissions era una pràctica habitual i que n’estaven al cas tant la direcció del PP a les Illes Balears com la direcció espanyola del partit.

Segons De Santos, els constructors li van dir que per cada concurs que se’ls adjudicava es pagava una comissió del 3%. Una omissió que de vegades també s’exigia per projecte de l’Ajuntament de Palma. I qui demanava les comissions era, segons diu l’ex-regidor, Fernando Areal cunyat de Jaume Matas i aleshores tresorer del PP balear.

I segons precisa l’Ara Balears De Santos ha declarat que fou l’ex-president qui va imposar que s’atorgués el concurs a OHL perquè aquesta constructora sí que es va avenir a pagar els diners de la comissió en negre, cosa que l’altra empresa que hi optava, Dragados, no va fer perquè deia que no els tenia.

Finalment, un cop va transcendir que el concurs podia haver estat manipulat pel pagament de comissions, el projecte fou adjudicat a Dragados per 365 milions, pels 740 que costava el projecte d’OHL.

A més, De Santos ha explicat que Matas també va fer una adjudicació a mida a Global PM del concurs per a fer la valoració de les ofertes que es presentessin per a So n’Espases. Global PM, diu l’ex-regidor, és una empresa vinculada al PP, concretament a qui va ser secretari general del PP i que ara és president del PP de Palma, José María Rodríguez. I Global PM és l’empresa que va puntuar millor OHL.

L’ex-regidor ha comparegut com a testimoni citat pel fiscal Pedro Horrach en l’última peça del cas Palma Arena, centrada la investigació del suposat finançament irregular del PP balear i en les irregularitats que hi va haver en el projecte de compra i de reforma de la seva seu a Palma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any