Per la memòria democràtica i la dignitat

VilaWeb
VilaWeb
EUPV – Ontinyent
19.02.2015 - 10:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 26 de febrer vinent, el Ple Municipal d’Ontinyent debatrà la moció presentada pel Grup Municipal d’Esquerra Unida per a la Recuperació de la Memòria Democràtica del nostre poble. I diem memòria democràtica, no històrica, ja que com deia Jacques Le Goff, la memòria històrica no és més que la percepció que dels esdeveniments del passat té un grup social determinat, percepció que en aquest cas va ser manipulada per quaranta anys de nacional-catolicisme, i la posterior tebiesa de la Transició, que ha pretès de presentar-nos aquests fets com ‘un enfrontament entre germans’, obviant que una part d’eixos ‘germans’ va trair el seu poble i el seu país, i va instaurar un règim de terror que va esclavitzar el nostre poble durant la llarga nit del franquisme -qualificada pel prestigiós hispanista britànic Paul Preston com ‘l’holocaust espanyol’-.

Memòria i reparació són les dues potes d’aquest repte històric, ja que si volem passar d’una vegada per totes aquesta pàgina negra de la nostra història, caldrà que la llegim primer.

I reparació és el que demanem per tots els ontinyentins que van donar la vida, la llibertat i el dret de viure a la seua terra per defensar la República, i dignitat per a les seues famílies, que no sols van haver d’abaixar el cap davant els botxins dels seus marits, pares o germans, sinó que fins i tot se les va despullar del dret de pronunciar en veu alta els seus noms, fins avui.

Persones com Enrique, un ontinyentí de vuitanta-un anys, que va presenciar als sis anys com s’emportaven son pare, i que sols demana poder soterrar-ne les restes juntament amb les de sa mare, tan sols això.

Seran molts, per desgràcia, els qui trauran a passejar els fantasmes de la por i que ens acusaran de remoure velles ferides. A totes eixes persones els diem que no demanem res per a les víctimes del franquisme que no corresponga a qualsevol víctima del terrorisme en un estat de dret.

Volem fer una crida a tots els ontinyentins demòcrates a donar suport a aquesta reivindicació, en nom de la democràcia i de la més elemental humanitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any