EU demana restituir la dignitat dels ontinyentins afusellats el 1939 al cementeri

  • Presenta una moció al ple perquè se'n localitzen i recuperen les despulles

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.02.2015 - 10:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de l’Ajuntament d’Ontinyent debatrà en el ple de la setmana que ve una moció presentada pel grup municipal d’EUPV que demana la constitució d’una comissió que investigue la localització de les restes mortals del grup d’ontinyentins afusellats pel franquisme el 15 de desembre de 1939 al cementeri de la ciutat. La comissió estaria formada pel Servei Municipal d’Arqueologia i per investigadors locals que han fet els estudis actualment coneguts sobre la repressió franquista a la ciutat.

La moció, en què es detallen els noms de les tretze víctimes de l’afusellament, dotze dels quals són soterrats en una fossa comuna i en nínxols no identificats, reclama que l’Ajuntament es comprometa a localitzar-ne els familiars directes per tal de facilitar-los la informació i els tràmits necessaris per a l’exhumació i identificació. A més, proposa la creació d’un Fons Documental per la Memòria Democràtica d’Ontinyent, dependent de l’Arxiu Municipal, que unifique tota la documentació històrica local referida a la república espanyola, la guerra posterior i el franquisme.

Els fets

El mes de desembre passat, VilaWeb Ontinyent va avançar l’article de Guillem Llin publicat posteriorment a la revista de l’Associació de Veïns El Llombo sobre els tretze ontinyentins afusellats el 15 de desembre de 1939 pel franquisme. D’aquelles tretze víctimes del terror, encara n’hi ha a hores d’ara dotze dels quals se’n desconeix el lloc on van ser soterrats. Tal com explica el text, extret del llibre ‘Mort i repressió a Ontinyent, 1936-1944)’ del mateix Guillem Llin, ‘sis ontinyentins continuen suposadament colgats en una fossa comuna, a l’espera que es faça justícia des d’un punt de vista humà. Els altres sis, condemnats a una ignominiosa clandestinitat, segueixen sense constar enlloc mentre ocupen uns nínxols registrats com a buits’.

Arran d’aquella publicació, Esquerra Unida d’Ontinyent ja va organitzar el mes de gener passat una jornada sobre la memòria històrica, amb la participació de la diputada a les Corts Esther Barceló López, historiadora i especialista en recuperació de la memòria històrica, i de l’autor del llibre i d’altres investigacions històriques, Guillem Llin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any