Descobrim tots els colors del verd

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’activitat que proposem és realment senzilla i té una forta demanda per part dels grups que ens visiten. Aquest taller va nàixer per treballar la tardor, tot i que la cridanera coloració d’aquesta estació no apareix realment fins principis de desembre al Jardí Botànic. Una altra característica és el fet que les fulles dels arbres, davant l’absència de fred, presenten tan sols un aspecte com de manca d’aigua i han perdut els colors vermells propis de les temperatures fredes i de la disminució de la intensitat lumínica.

Són els efectes, potser tènues, d’un canvi climàtic que els vegetals detecten i expressen com ells són capaços de fer. Els espectaculars contrastos de color en la vegetació són en l’actualitat febles records del passat, i la suavitat dels colors ja no impressiona els visitants com abans: la vista d’un ginkgo groc, la zelkova de color vermell, el sapindus tricolor, són actualment imatges per al record?

En un altre passatge, el premi Nobel ens relata que havia trobat dues formes molt semblants d’aquesta molècula, però no exactament iguals, a les quals va anomenar ‘clorofil·la a’ i ‘clorofil·la b’. La primera era de color blau verdosa i la segona groc verdosa. En trobar-se barrejades en gran quantitat, el color resultant era el verd clorofil·la que es veia en els cloroplasts… Però la clorofil·la, és clar, no era verda, sinó una barreja de les dues.

La clorofil·la ‘a’ absorbeix la llum en unes longituds d’ona més llargues que la clorofil·la ‘b’, de manera que juntes absorbeixen una bona porció de l’espectre solar. I només deixen un bon forat sense absorbir a la zona mitjana de l’espectre visible, és a dir, en el verd. Per això veiem la barreja de color verd. Per què no absorbir-ho tot i ser negra? No ho sabem, però cal recordar que l’evolució biològica no té un pla i el que existeix no és la millor solució possible en tots els casos.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Mira més vídeos a Mètode TV.

Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez. Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any