Albaida declara el 2015 ‘Any Messa’

  • En commemoració del centenari del naixement de l'artista albaidí

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.02.2015 - 18:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Albaida dedicarà el 2015 a un dels seus artistes més destacats, en complir-se el centenari del naixement de Francesc Sempere Fernández de Mesa, conegut amb el nom artístic de ‘Messa’. El ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat, el 29 de gener passat, de declarar aquest 2015 com ‘Any Messa’, durant el qual es programaran activitats artísiques que sobrepassaran els límits de la ciutat.

La iniciativa de commemorar el centenari i homenatjar el pintor, mort l’any 1996, va partir de dos artistes també albaidins, Josep Sanjuan i Rafael Amorós, els quals van fer la proposta acceptada per l’Ajuntament, des d’on han avançat que es faran exposicions a Albaida, Ontinyent i València, i altres actuacions artístiques, a més d’una gran mostra retrospectiva al Palau dels Milà i Aragó.

Francesc Sempere ‘Messa’ es formà artísticament durant la postguerra en contacte amb Segrelles i Monjalés. L’any 1956 es traslladà a Catalunya on conreà l’informalisme i participà en els Salons de Maig i en els premis de dibuix Joan Miró. També fou membre fundador del grup Cinquena Forma (1964). Evolucionà de l’abstracció al realisme crític amb la incorporació d’objectes als quadres, una tendència coneguda com a Nova Figuració, coincidint amb el retorn a Albaida el 1968. Entre els anys setanta i els vuitanta realitzà decoracions murals i ambientacions i conreà l’anomenat Art Gandul, una síntesi de ready made, pop-art, art efímer, art pobre i metamorfosis eròtiques. Va ser guardonat amb nombrosos premis i féu exposicions a moltes localitats del país i també d’estrangeres. La seua obra es troba en col·leccions de ciutats com Albaida, Alcoi, Barcelona, Palma, i París, Salamanca, Valladolid i Brussel·les entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any