El Deutsche Bank diu que l’espoliació fiscal alimenta la independència

VilaWeb
Redacció
08.02.2015 - 19:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Deutsche Bank critica, en un informe (pdf) publicat aquesta setmana, el sistema de repartiment de la riquesa entre els territoris de l’estat espanyol. Hi destaca el procés cap a la independència que viu Catalunya i explica que la mala distribució de les finances n’és una de les principals causes, ultra els motius polítics.

El banc alemany recorda que la independència d’un territori sempre té uns costs, que molts independentistes no volen veure, però considera evident que en un país com Catalunya, obligada a fer grans transferències fiscals, la independència seria en tot cas beneficiosa. ‘En les regions que busquen més autodeterminació o, fins i tot, la secessió completa, no solament hi tenen un paper les qüestions emocionals i culturals, sinó també les financeres.’

‘Gairebé totes les regions que busquen més autonomia es troben entre les més riques dels seus respectius estats i superen amb escreix la mitjana estatal de renda per cap, D’una altra banda, algunes d’aquestes són contribuents nets en els sistemes de redistribució regional’, diu. L’entitat assenyala que el referèndum d’independència escocès i les consultes no oficials de Catalunya i el Vènet han donat un impuls a les aspiracions independentistes a Europa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any