‘10.000 km. ‘ i ‘El niño’ triomfen als Premis Gaudí

  • El guardó al millor film se l'endú 'Rastres de sàndal' · Ventura Pons fa un discurs en vers combatiu per agrair el Gaudí d'honor

VilaWeb
Redacció – ACN
02.02.2015 - 00:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘10.000 km.’ i ‘El niño’ van ser els dos films més premiats en la setena gala dels premis Gaudí, en què ‘Rastres de sàndal’ es va endur el premi, l’únic que obtingué, al millor film. De la gala, se’n va destacar l’homenatge a Ventura Pons, que va rebre el Gaudí d’honor per la seva trajectòria i va fer un discurs reivindicatiu en vers, amb un atac a José Ignacio Wert i demanant un esperit més combatiu als membres del sector. S’hi van sentir més referències polítiques: Àngel Llàcer va parlar dels viatges de la família Pujol a Andorra i l’actriu Belén Fabra va denunciar el 4-F.

I també el discurs de la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. Quan va parlar del moment de consolidació que viu l’Acadèmia, va atacar la política cultural del govern espanyol, que no permet una llei pròpia del mecenatge i aplica el 21% de l’IVA. I va aplaudir la taxa a les operadores telefòniques aprovada pel parlament de Catalunya. ‘Això ens permetrà de sortir del forat. Ens falta trobar el públic. La majoria de la gent que ens mira no ha vist els films’, va dir.

Entre els premiats, es destaquen, per nombre d’estatuetes, ‘El niño’ i ‘10.000 km.’, si bé aquesta última s’ha endut els guardons de més pes. El film de Carlos Marqués-Marcet ha rebut gran part dels premis més importants a què aspirava: millor director, millor film en llengua no catalana, millor guió, millor protagonista masculí –per a David Verdaguer– i millor protagonista femenina –per a Natalia Tena. 10.000 quilòmetres és la distància que hi ha entre Los Angeles i Barcelona i el film retrata la història d’una parella que s’ha de separar durant un any, després d’un temps de convivència, i les dificultats que tenen per a viure la seva relació. La distància serà tota una prova de foc per a la parella.

‘El niño’, de Daniel Monzón, que tracta sobre el narcotràfic a l’estret de Gibraltar, partia com a favorit amb 15 nominacions i ha rebut 7 premis, entre els quals millor direcció de producció, per a Edmon Roch i Toni Novella; millor actriu secundària, per a Bárbara Lennie; millor actor secundari, per a Eduard Fernández; millor muntatge, per a Mapa Pastor; millor música original, per a Roque Baños; millor fotografia, per a Carles Gusi; i millor so, per a Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts.

‘Stella Cadente’, de Lluís Miñarro, ha aconseguit només dos premis dels 13 a què aspirava: millor direcció artística, per a Sebastián Vogler, i millor vestuari, per a Mercè Paloma. ‘[REC] 4. Apocalipsis’ de Jaume Balagueró, amb 9 nominacions, ha rebut també dos guardons: millors efectes especials/digitals, per a Àlex Villagrasa (Lamppost), David Ambit, Lucía Salanueva, Lluís Rivera i Josep Claret, i millor maquillatge i perruqueria, per a Alma Casal i Elena Pérez.

‘Rastres de sàndal’

‘Rastres de sàndal’, el film de Maria Ripoll, ha aconseguit el Gaudí al millor film. Tenia vuit nominacions. Rodat entre Catalunya i l’Índia, és protagonitzat per Aina Clotet, Nandita Das i Naby Dakhli. Una de les protagonistes de ‘Rastres de sàndal’ és la Mina (Nandita Das), una actriu índia d’èxit a Bombai, que no pot oblidar la seva germana petita Sita, de qui va ser separada a la força després de la mort de la seva mare. Trenta anys després, Mina s’assabenta que la Sita està bé i viu a Barcelona. Ara es diu Paula (Aina Clotet), és biòloga i no té cap record del seu passat. La Paula emprendrà el viatge de descobriment de la seva veritable identitat amb l’ajuda de Prakash, un atractiu immigrant indi que ven films de Bollywood al barri barceloní del Raval.

En altres apartats, ‘Gabor’, dirigit per Sebastián Alfie, escrit per ell mateix, Pedro Loeb i Albert Solé, i produït per Minimal Films i Miralab, s’ha endut el Gaudí al millor film documentari; ‘Descalç sobre la terra vermella’ d’Oriol Ferrer, el Gaudí al millor film per a televisió; ‘El corredor’ dirigit per José Luis Montesinos, millor curtmetratge; i ‘La gran bellesa’ de Paolo Sorrentino, millor film europeu.

El retorn del cinema d’animació

‘Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo’, dirigit per Javier Fesser, s’ha endut el Gaudí al millor film d’animació. Era nominat també en aquesta categoria ‘Els caps de drap a la selva de l’arc de Sant Martí’ del català Àlex Colls. Aquesta categoria no va tenir cap film nominat l’any passat.

Els grans perdedors dels setens premis Gaudí han estat tres films que no s’han endut cap guardó: ‘Hermosa juventud’ amb 5 nominacions, ‘Born’ amb 4, i ‘L’altra frontera’ amb 3.

Ventura Pons

La junta directiva del l’Acadèmia del Cinema Català va decidir de distingir el director, guionista i productor de cinema Ventura Pons amb el premi Gaudí d’honor – Miquel Porter 2015. L’Acadèmia va voler reconèixer ‘una vida dedicada al cinema des de tots els àmbits’. Ventura Pons, amb 25 films, és el director més prolífic del cinema català.

Aquesta és la llista de guardons atorgats:

—Millor film: ‘Rastres de sàndal’, de Maria Ripoll

—Millor film en llengua no catalana: ‘10.000 km.’

—Millor actriu protagonista: Natalia Tena, per ‘10.000 km.’

—Millor director: Carlos Marqués-Marcet, per ‘10.000 km.’

—Millor direcció artística: Sebastián Vogler, per ‘Stella Cadente’

—Millor film d’animació: ‘Mortadel·lo i Filemó contra Jimmy el Catxondo’, de Javier Fesser

—Millor film europeu: ‘La grande bellezza’, de Paolo Sorrentino

—Millor film documentari: ‘Gabor’, de Sebastián Alfie

—Millor curtmetratge: ‘El corredor’, de José Luis Montesinos

—Millor actor protagonista: David Verdaguer, per ‘10.000 km.’

—Millor so: Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts, per ‘El niño’

—Millor banda sonora: Roque Baños, per ‘El niño’

—Millor actor secundari: Eduard Fernàndez, per ‘El niño’

—Millor vestuari: Mercè Paloma, per ‘Stella Cadente’

—Millor guió: Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, per ‘10.000 km.’

—Millor film per a televisió: ‘Descalç sobre la terra vermella’, d’Oriol Ferrer

—Maquillatge: Ala Casal i Elena Pérez per ‘REC4 Apocalipsis’

—Actriu secundària: Bàrbara Lennie per ‘El niño’

—Millors efectes especials/digitals: ‘REC4 Apocalipsis’.

—Millor muntatge: Mapa Pastor per ‘El niño’

—Millor direcció de producció: ‘El niño’

—Millor fotografia: Carles Gusí per ‘El niño’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any