La gala dels Premis Gaudí: vídeo en directe

  • Us oferim la retransmissió en directe des de les vuit del vespre fins a mitja nit de la cerimònia del cinema català

VilaWeb
Redacció
01.02.2015 - 19:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja teniu la travessa i les crispetes a punt? Avui es fa la gran festa del cinema català, la gala dels Premis Gaudí. La podeu veure en directe a partir de les 20.00. Us oferirem la pre-gala, produïda per la Xarxa i, a partir de les 21.50, la gala íntegra, produïda per TV3. A continuació, el vídeo en directe:

La cerimònia es pot veure ací:

Aquesta és la llista de guardons atorgats:

Millor film: ‘Rastres de sàndal’, de Maria Ripoll

Millor film en llengua no catalana: ‘10.000 km.’

Millor actriu protagonista: Natalia Tena, per ‘10.000 km.’

Millor director: Carlos Marques-Marcet, per ‘10.000 km.’

Millor direcció artística: Sebastián Vogler, per ‘Stella Cadente’

Millor film d’animació: ‘Mortadel·lo i Filemó contra Jimmy el Catxondo’, de Javier Fesser

Millor film europeu: ‘La grande bellezza’, de Paolo Sorrentino

Millor film documental: ‘Gabor’, de Sebastián Alfie

Millor curtmetratge: ‘El corredor’, de José Luis Montesinos

Millor actor protagonista: David Verdaguer, per ‘10.000 km.’

Millor so: Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts, per ‘El niño’

Millor banda sonora: Roque Baños, per ‘El niño’

Millor actor secundari: Eduard Fernàndez, per ‘El niño’

Millor vestuari: Mercè Paloma, per ‘Stella Cadente’

Millor guió: Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, per ‘10.000 km.’

Millor film per a televisió: ‘Descalç sobre la terra vermella’, d’Oriol Ferrer

Maquillatge: Ala Casal i Elena Pérez per ‘REC4 Apocalipsis’

Actriu secundària: Bàrbara Lennie per ‘El niño’

Millors efectes especials/digitals: ‘REC4 Apocalipsis’.

Millor muntatge: Mapa Pastor per ‘El niño’

Millor direcció de producció: ‘El niño’

Millor fotografia: Carles Gusí per ‘El niño’

Són uns guardons que, segons la directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, pretenen ‘trobar un públic i contribuir a promocionar el cinema del nostre país’. Això sí, sense posar cap model (cinematogràfic o de producció) per damunt de l’altre. De manera que, a la llista de nominades hi trobem films tan diversos com ‘El niño’, que retrata el narcotràfic a l’estret de Gibraltar i Stella cadente’, el debut de Lluís Miñarro. Us oferim la llista de les candidates amb més possibilitats.

‘Stella Cadente’ i ‘El niño’, són, precisament les grans favorites. El debut de Miñarro, que compta amb 13 nominacions, és un retrat personal, arriscat, hedonista i desenfadat d’Amadeu de Savoia. Un monarca que, com explica Judith Vives a Núvol  ‘va intentar modernitzar un país dominat per l’església, l’aristocràcia rància i els carlistes, que amb la seva influència van reduir el monarca a un simple titella en mans dels tecnòcrates’. Miñarro, continua Vives,  ‘mostra el confinament del rei que, atrapat al seu palau, s’abandona a un hedonisme decadent. Això és, precisament, el centre de l’interès del director, que mostra les perversions i vicis del monarca i els seus servents amb una mirada que combina la influència pictòrica amb l’estil dels directors que admira o que ha apadrinat en la seva faceta com a productor’.

Per la seva banda, ‘El niño’ se suma a la llista de thrillers europeus sobre l’estret de Gibraltar tot i que Daniel Monzón prefereix, com bé explica Ruben Collazos, ‘centrar-se en la faceta de thriller amb coartada romàntica’. Per Collazos, ‘El niño’ és una pel·lícula que, ‘si bé poseeix moments de certa intensitat narrats amb l’entusiasme i l’energia necessaris, no acaba de funcionar com a thriller per les més que evidents llicències que es prenen els guionistes’. Tot i així, el film compta amb 15 nominacions, entre les quals hi ha la de millor pel·lícula de parla no catalana.

A ‘El Niño’ la segueix, amb 9 estatuetes, la quarta entrega de la sèrie iniciada fa gairebé vuit anys: REC, de Jaume Balagueró. Un hàbil exercici d’alta tecnologia ple de sang, emocions i shocks que en ocasions recorda a les pel·lícules de John Carpenter tot i ser l’entrega més previsible. Com diu David Broc a la revista Fotogramas: ‘aconsegueix que l’espectador es posicioni més que mai a favor dels zombies’. ‘10.000 km’, de Carlos Marqués-Marcet és una altra de les preferides amb un total de vuit nominacions. La pel·lícula, que va guanyar el Biznaga d’Or a la passada edició del Festival de Málaga, pretén analitzar les relacions a distància, una situació rabiosament actual. Álvaro Casanova, de Cine Maldito, considera que, en general, ‘és una pel·lícula molt humana, punyent i un retrat de la impossibilitat de molts joves d’avui en dia de trobar, no només una sortida professional, sinó també personal i familiar’. Casanova també destaca el magnífic treball dels dos actors, Natalia Tena i David Verdaguer.

També amb 8 nominacions, entre les quals destaca la de millor pel·lícula, hi trobem ‘Ràstres de sàndal’ de Maria Ripoll. Una producció que, Aleix Costa considera que s’ha de veure. Un film emotiu i humà que atrapa per la seva naturalitat. ‘Una història emocionalment transparent on l’espectador se sent testimoni directe d’un guió narrat i estructurat de manera impecable, ple de matisos en la personalitat dels personatges. Maria Ripoll sabia el que tenia entre les mans i ha demostrat saber com lligar-ho per acabar projectant un film mereixedor del reconeixement del públic, com el que va recollir al Festival de Cinema de Montreal’ explica a Núvol.

Les altres preferides són ‘Hermosa juventud’, ‘L’altra frontera’ i ‘Born’ que opten a tres i dues estatuetes respectivament. Després de ‘La soledad’ i ‘Tiro en la cabeza’, Jaime Rosales ha optat per canviar la seva estratègia d’apropar-se a l’espectador. ‘Hermosa juventud’ narra la història de dos joves enamorats que malden per sobreviure a l’Espanya actual. La pel·lícula, molt més comercial que les anteriors, realitza també una encertada anàlisi social i, a més, dóna veu als menys afortunats.

‘L’altra frontera’ és un drama distòpic sobre una mare i el seu fill que escapen d’una guerra, i en intentar creuar la frontera, són internats en un estrany camp d’acollida al més pur estil reality show: Terra de Ningú. Una encertada, tot i que un pèl tòpica, alegoria social de l’actual sistema que recorda a ‘Network’, de Sidney Lumet. La darrera de la llista, amb dues candidatures, és ‘Born’, de Claudio Zulián. Born és una mena d’epopeia històrica que dóna fe de la vida de Bonaventura, la seva germana Marianna i l’amant d’aquesta, Vicenç, que van viure al barri del Born a inicis del segle XVIII. Martí Sala, de Cine Maldito, sosté que ‘la història se’ns narra amb una estructura eficaç i molt ben plantejada. Comencem presenciant  una interessant anàlisi de la pobresa, passant després per la transició entre rics i pobres i acabant en una preciosa reconstrucció de la classe alta que va existir (suposem) fa tres segles. Tot això envoltat, a més, d’una preciosa fotografia, absolutament d’acord amb una no menys brillant direcció d’art’.

Trobareu el dossier de pel·lícules nominades als Premis Gaudí aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any