Proposen uns guardons ‘independents’ dels Gaudí que premiïn films de baix pressupost

  • Directors, guionistes i productors demanen el suport i la unió de professionals del sector per tirar endavant els premis

VilaWeb
ACN
31.01.2015 - 10:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Frank Charansonnet, director de la pel·lícula ‘AnimA’, Rubén Dos Santos, director de ‘Nagaki’ i ‘Pasión Criminal’, i Marc Fàbregas, director de ‘Cuinant’, aposten per uns guardons ‘independents’ dels Gaudí que premiïn pel·lícules de baix pressupost. Així ho ha explicat en una entrevista a l’ACN Marc Fàbregas. Uns guardons que inclourien films fets a Catalunya que no arriben als 200.000 euros. Els tres directors es reuniran el 26 de febrer amb altres directors i productors per debatre sobre la possibilitat de dur a terme aquests premis’. ‘Tres persones no els podem tirar endavant, necessitem la unió de directors, productors, premsa, programadors de festival, sales de cinema, crítics…’

Fàbregas ha manifestat que la idea va sorgir dels darrers premis Gaudí, que organitza l’Acadèmia de Cinema Català, al veure la selecció de pel·lícules nominades, en les quals hi ‘entren un tipus de pel·lícules i n’hi ha unes altres que queden fora. No parlo de discriminació, però els grans pressupostos i les ajudes públiques tenen un pes important en el moment de triar’ els films.

La pel·lícula de Fàbregas, ‘Cuinant’, no va estar finalment nominada als Gaudí, que se celebren just aquest diumenge. El film va tenir un pressupost d’uns 10.000 euros on ningú de l’equip va cobrar. Ha dit que la seva proposta d’uns premis no ve perquè estigui enfadat per no estar nominat, sinó perquè ha vist que molts altres tampoc hi estan. ‘Parlant amb altres directors creiem que hem de fer alguna cosa. Sense fer competència, s’haurien d’organitzar uns premis que donin l’opció a pel·lícules que no en tenen tantes a nivell econòmic, d’ajudes i de membres de l’Acadèmia a ser votades i sortir escollides’.

Els guardons inclourien pel·lícules que ‘no arriben en prou feines’ als 200.000 euros de pressupost i estan fetes a Catalunya. ‘Els Gaudí volen també premiar obres de talent català a fora, però nosaltres ens volem centrar aquí amb pel·lícules rodades a Catalunya amb gent catalana i la llengua en principi el català, però també hi pot haver el castellà’.

Fàbregas ha manifestat que els premis serien ‘independents’ dels Gaudí. ‘És com si es parlés de Segona Divisió o de la UEFA, no és la Champions però té el seu mèrit estar-hi. Volem que serveixi de trampolí a tota la gent que treballa en aquestes produccions a aspirar a produccions més grans ja siguin directors, productors, guionistes, directors de fotografia i de so, etc’.

Uns guardons amb Premi del Públic i a l’òpera prima

Fàbregas ha explicat que en aquests premis hi haurien diverses categories. N’ha destacat una que és el Premi del Públic que ‘està a molts festivals i és necessari perquè en el fons és la gent que va al cinema. Qui fa el cine realment és l’espectador i aquesta categoria hi hauria de ser’. Una altra categoria seria l’òpera prima amb gent que no té experiència i se’ls ha de motivar perquè segueixin.

Preguntat si havien proposat a l’Acadèmia incloure alguna categoria nova als Gaudí, ha indicat que se’ls va proposar obrir-ne una amb òperes prima. ‘Els Gaudí tenen 22 categories i no dic que en sobrin, però no sé si estaran oberts afegir-ne més ‘. Fàbregas va intentar posar-se en contacte amb la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, però ha afegit que no ha aconseguit trobar-se amb ella.

El guionista ha admès que ell ja s’esperava que no és nominés la seva pel·lícula, ‘Cuinant’, perquè no tenia darrera ‘cap ajuda ni de televisió ni de l’Estat i va fer una promoció molt precària’. Així mateix, s’ha mostrat molt crític que ‘les votacions de l’Acadèmia un es pot votar a si mateix. Quans més membres de l’Acadèmia hi ha en una pel·lícula més possibilitats hi ha que surti. Amb aquestes coses deixes de creure-hi’, ha afegit.

Trobada amb directors i productors

Joan Frank Charansonnet, Rubén Dos Santos i Marc Fàbregas mantindran una trobada el 26 de febrer als Cinemes Girona amb directors i productors per debatre sobre la possibilitat de dur a terme aquests premis i veure com és rebuda la idea. ‘Tres persones no podem tirar endavant uns premis, necessitem la unió de directors, productors, premsa, programadors de festival, sales de cinema, crítics…’ ha afegit, al temps que ha ressaltat el suport que tenen dels Cinemes Girona. De moment s’han posat en contacte amb professionals del sector a les xarxes socials i amb correus a través d’una carta oberta. ‘La resposta que hem rebut és de moment positiva per part de petites productores’.

Fàbregas ha assenyalat que la idea també és intentar facilitar que es tirin endavant projectes. Actualment està buscant pressupost i producció per la segona pel·lícula que està engegant i ha reconegut que li està ‘costant molt. Els premis poden ajudar a que gent que vol fer cinema i està començant pugui trobar les ajudes i subvencions sempre i quan siguin quantitats raonables’.

La nova pel·lícula que prepara és la segona part de ‘Cuinant’. La primera part tracta sobre les relacions de parella protagonitzada per Miquel Sitjar i Chus Pereiro, i està rodada en una cuina. ‘L’enfocament és de les relacions de parella i la seva espera d’uns convidats, durant aquesta estona mentre fan el sopar desgranen la relació’. La segona part se centraria en l’arribada dels convidats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any