S’ha acabat la pel·lícula

  • L'últim laboratori del país que revelava films cinematogràfics tanca avui a l'Hospitalet de Llobregat

VilaWeb
Redacció
30.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’avui ja no es poden revelar films cinematogràfics al nostre país. L’últim laboratori que ho feia, Deluxe, de l’Hospitalet de Llobregat, tanca les portes. A partir d’ara les productores de cinema o publicitat que vulguin rodar en 35 mm, per exemple, hauran d’anar a l’estranger a tractar el film. A Europa podran anar a ciutats com ara Roma, Londres, i a diversos centres de Portugal, Suècia, o França, on hi ha laboratoris que funcionen. Als Països Catalans feia més de cent anys que hi havia empreses amb laboratoris en funcionament. L’empresa Deluxe tanca la divisió de tractament fotoquímic, on hi havia sis treballadors, però mantindrà oberta tota la resta de l’estructura, enfocada al mercat digital.

Als anys trenta, havia arribat a haver-hi trenta laboratoris, a Catalunya. Hispano Films, per exemple, havia obert el 1906. ‘Però molt abans, ja a final del segle XIX, just després de Lumière, a Catalunya ja hi havia laboratoris de tractament fotoquímic del film’, ens diu Tomàs Pladevall, director de fotografia. ‘Les empreses d’aquí tenien sucursals obertes a fora i tot. Ara només quedaven ells [Deluxe]. En tot l’estat eren els únics. Jo vaig portar-hi “El gènere femení” l’any 2010’.

Deluxe és un empresa de capital nord-americà que havia comprat el laboratori Image Films. El darrer film de 35 mil·límetres que va tractar va ser ‘Cómo sobrevivir a una despedida’. És de l’any 2015, i dirigit per Manuela Moreno.

Un problema per a la Filmoteca

La Filmoteca de la Generalitat de Catalunya era un altre dels clients de Deluxe. Perquè el laboratori no servia únicament per a revelar films nous, sinó també per a restaurar-ne d’antics, que amb el pas del temps s’havien anat ratllant. A partir d’avui, si vol restaurar films haurà d’enviar-los a l’estranger.

En aquests moments, la Filmoteca té emmagatzemats uns 40.000 títols, dels quals 500 són catalans. No poden viatjar amb avió, perquè els raigs X que hi ha als controls de seguretat dels aeroports els fan malbé. Per tant, el transport s’ha de fer per carretera. Alguns governs de països europeus, com ara el govern suec, han decidit de quedar-se laboratoris per a poder tenir cura del seu patrimoni cinematogràfic en propietat.

La textura analògica

Diu Tomàs Pladevall: ‘En el terreny privat hi ha directors de cinema, com Coppola, que continuen rodant en 35 mm. Als Estats Units, de fet, hi ha superproduccions, com “Noè”, que tenen algunes parts analògiques. El digital està molt bé, però el món analògic té una textura que el digital no té.’

A l’ESCAC, a l’escola de cinema, estudien el cinema rodat en 35 mm. Les classes de revelatge les feien als laboratoris Deluxe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any