Els mossos vinculen els detinguts de l’operació Pandora amb nou atemptats amb artefactes explosius

  • Els acusen de pertànyer als Grups Anarquistes Coordinats

VilaWeb
VilaWeb
ACN / Redacció
29.01.2015 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els onze detinguts el passat 16 de desembre en el marc del cas Pandora se’ls relaciona amb nou atemptats contra bancs i seus d’empreses italianes a Barcelona, València i Madrid, i contra la catedral de l’Almudena, a Madrid, i la basílica del Pilar, a Saragossa. Segons un comunicat dels mossos, els detinguts formaven part dels GAC (Grupss Anarquistes Coordinats), que consideren una ‘organització terrorista de caire anarquista violent’.

El jutge va decretar l’ingrés a presó sense fiança per a set dels detinguts, i a la resta els va imposar altres mesures cautelars. Els tres espais escorcollats durant l’operació són a Barcelona i els mossos els vinculen amb els GAC perquè diuen que eren utilitzats assíduament per membres d’aquesta organització. Els espais registrats per ordre judicial són l’Ateneu Llibertari del Poble Sec, l’Ateneu Llibertari del Palomar i el Centre Social Okupat Kasa de la Muntanya.

El comunicat detalla els atemptats que atribueix als detinguts, entre els quals hi hauria la col·locació d’un artefacte en una sucursal bancària de CaixaBank al barri del Clot de Barcelona, el 21 de desembre de 2012, ‘que va esclatar i va posar en perill la vida de diversos operaris de manteniment i de les dotacions policials que hi van intervenir’. Simultàniament, diu, ‘es van enviar per correu des de Barcelona dues cartes bomba, una d’elles dirigida a l’arquebisbe de Pamplona i l’altre a un membre de la congregació de Legionarios de Cristo de Madrid; aquesta darrera va arribar a esclatar causant ferides lleus a un funcionari de correus’. D’una altra banda, els vincula ‘amb dos atemptats simultanis amb l’ús d’artefactes explosius el 10 d’abril de 2013, contra una sucursal de Caixabank del barri de Sarrià de Barcelona i contra una entitat bancària del BBVA a Madrid’. També se’ls relaciona ‘amb l’enviament de dues cartes bomba enviades des de Barcelona, el 6 de setembre de 2013, a diverses empreses italianes amb domicili a Catalunya, que van rebre les cartes amb artefactes explosius reals, i una tercera a València, que va rebre una carta amb un artefacte explosiu simulat’. Finalment, la policia els relaciona amb ‘els atacs amb artefactes explosius del 7 de febrer i el 2 d’octubre de 2013 contra la catedral de l’Almudena a Madrid i la basílica del Pilar de Saragossa, on va resultar ferida una persona’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any