Salut tan sols cedirà les dades dels pacients a centres de recerca acreditats de Catalunya

  • El Departament reconsidera el Projecte VISC+

VilaWeb
ACN
29.01.2015 - 12:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut ha fet marxa enrere amb el Projecte VISC+ i ha aclarit que les dades sanitàries anònimes dels pacients, que en principi estava previst que se cedissin a empreses privades per impulsar la recerca, la innovació i l’avaluació, només podran ser utilitzades per centres de recerca acreditats de Catalunya. En un comunicat, Salut argumenta el canvi per la inversió ‘limitada’ de la qual disposarà el projecte, ja que els recursos seran públics, i deixa clar que aquesta fórmula donarà resposta a un nombre limitat d’estudis i de ‘menys complexitat’ del previst inicialment. D’altra banda, l’AQuAS optarà a recursos FEDER.

El Departament de Salut precisa en el comunicat que l’AQuAS serà l’encarregada d’exercir la governança, fer la inversió, gestió i operar el projecte i serà la responsable de definit l’estratègia global de VISC+, de l’aprovació del seu codi ètic i de les polítiques de transparència i de seguretat. També, gestionarà el procés convertir en anònimes les dades i d’aprovar les sol·licituds per elaborar els estudis amb VISC+.
El projecte, d’altra banda, optarà als recursos provinents de fons FEDER, que aquest any prioritzarà les inversions en plataformes per donar suport a la recerca en l’àmbit de la salut, i altres fons competitius que es puguin captar per obtenir finançament addicional.

Segons Salut, el Projecte VISC+ és un projecte estratègic i per aquest motiu vol comptar amb el màxim suport en el seu desplegament. En aquest sentit, el Parlament va frenar la posada en marxa el projecte i endarrerir així el procés de licitació pública amb què el Departament de Salut pretenia atorgar a una companyia tecnològica la gestió dels historials clínics, per valor d’uns 25 milions d’euros durant vuit anys.

En una moció, la cambra va aprovar aquesta tardor instar el Govern a celebrar unes jornades obertes al públic per discutir el projecte, amb la participació de col·legis professionals, experts en recerca social i biomèdica i en tractament i protecció de dades, representants de les plataformes en defensa de la sanitat pública i representants de grups parlamentaris. En aquestes jornades celebrades a mitjan novembre, el director de l’AQuAS va assegurar que les dades sanitàries que s’utilitzarien per al Projecte VISC+, que va rebre el suport d’experts en biomedicina i informàtica en considerar que suposaria un avanç en recerca, serien ‘totalment anònimes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any