Sorj Chalandon: quan la guerra talla la respiració

  • Des del 15 de gener es troba a les llibreries La quarta paret (Edicions de 1984), la nova novel·la de Sorj Chalandon, excorresponsal de guerra del diari Libération, guanyadora del Premi Goncourt dels Instituts i amb traducció de Josep Alemany.

VilaWeb
Redacció
29.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lamentablement, l’autor no va poder venir a Barcelona a presentar-la. La visita estava programada per al 15 i 16 de gener, però en el terrible atemptat contra Charlie Hebdo van morir tres amics seus i l’escriptor va decidir posposar el viatge. Ester Seguí s’endinsa en La quarta paret (Edicions de 1984).

La novel·la s’inicia a la dècada dels anys 70 a País, quan un activista d’extrema esquerra, en Georges, coneix en Sam, que té tots els atributs per convertir-se en el seu heroi: dramaturg jueu exiliat de Salònica i torturat per la dictadura dels Coronels. Arran d’aquesta amistat fraternal i ja en els anys 80 quan, per causa de l’agreujament de les seqüeles de les tortures, en Sam està a punt de morir li demana un últim favor: que faci realitat el somni de representar una sola vegada l’Antígona de Jean Anouilh al Líban, país que està en guerra. Pretén oferir a cadascun dels bel·ligerants (palestins, xiïtes, cristians, drusos…) un paper. Per fi, en Georges coneixerà la guerra, la de debò. Aquella que talla la respiració i deixa sense alè.

Podeu llegir la crítica completa, aquí. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any