Jordi Pujol declara al jutjat durant més de dues hores

  • Marta Ferrusola s'ha negat a declarar i el matrimoni ha sortit escridassat de la Ciutat de la Justícia

VilaWeb
ACN
27.01.2015 - 13:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol ha sortit cap a tres quarts d’una del migdia de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrusola, després de respondre durant més de dues hores les preguntes de la jutgessa i el fiscal per les acusacions de frau i blanqueig de capitals. El matrimoni ha creuat el vestíbul de la Ciutat de la Justícia i ha sortit de l’edifici envoltats de mossos d’esquadra i periodistes, i i ha hagut de sentir crits de ‘lladre’ i diversos insults. A continuació han començat les declaracions de tres set fills de la família Pujol Ferrusola.

Jordi Pujol és el primer president de la Generalitat interrogat judicialment com a encausat per un suposat delicte de frau fiscal. L’ex-president haurà d’aclarir l’origen de la seva fortuna a Andorra i si encara li queden diners fora del país sense declarar.

La magistrada del jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona els ha citats de les 10 del matí a les 12 del migdia en torns de mitja hora cadascun, començant per Jordi Pujol, seguit de la seva dona, les dues filles i el fill. Els imputen delictes de frau fiscal i emblanquiment de capital.

La investigació va arrencar a principi d’agost, després de la confessió que féu Jordi Pujol, a final de juliol, en una carta pública, dient que durant molts anys havia amagat a l’estranger fons econòmics procedents del seu pare. A més, durant aquells dies Marta Ferrusola i tres fills van regularitzar la seva situació fiscal amb l’Agència Tributària en relació amb les declaracions de l’IRPF i de patrimoni fetes des del 2010, que sumaven centenars de milers d’euros.

Segons l’escrit de confessió pública de Pujol, els diners procedien dels negocis del seu pare, i els va lliurar als fills i a la dona de Pujol per si la carrera política de l’ex-president li portava problemes econòmics.

Investigació limitada a frau fiscal i emblanquiment

Les querelles presentades pretenien que s’indagués l’origen suposadament il·lícit d’aquests fons i apuntaven al cobrament irregular de comissions per adjudicacions d’obra pública durant els governs de CiU encapçalats per Pujol, o fins i tot al ‘buidatge’ de Banca Catalana abans no caigués. Però, ara com ara, la jutgessa no hi veu prou indicis i limita la investigació a frau fiscal i emblanquiment, perquè no creu que els fons procedeixin únicament del pare de Jordi Pujol.

La defensa va recórrer contra aquesta imputació al·legant absència d’indicis de delicte. Considerava que les regularitzacions fiscals fetes ja havien de concloure qualsevol investigació sobre frau fiscal, car no es pot penalitzar dues vegades pels mateixos diners. A més, la defensa recordava que la magistrada encara no tenia els informes que havia demanat a l’Agència Tributària sobre la situació patrimonial de la família ni les seves operacions bancàries.

La defensa també va aportar el testament del pare de Jordi Pujol, Florenci Pujol, en què no consta la fortuna que l’ex-president català va ocultar durant trenta-quatre anys a l’estranger. Els advocats de la família també van lliurar l’acceptació de la part d’herència que corresponia a l’ex-president com a llegítima. En cap dels dos documents, que acompanyaven el seu recurs contra la imputació dels cinc membres de la família, no figuren comptes bancaris a Andorra.

El recurs inclou unes certificacions dels bancs andorrans Adbank i Banca Privada d’Andorra, amb què es pretén provar que des del 2002 fins al 2010 no hi hagué increments de fons en els comptes de la família Pujol, ‘més enllà dels rendiments propis de les inversions financeres’.

En el testament es recull que Jordi Pujol va heretar del seu pare una casa a Premià, valorada en tres milions de pessetes, a més d’accions de Banca Catalana i de la companyia Cedat per valor de 13,2 milions de pessetes.

No obstant això, la jutgessa veu necessària la declaració com a encausats per a aclarir l’import real d’uns fons ocults a l’estranger, concretament en un banc d’Andorra. En part perquè, tal com manté la fiscalia, no sembla que aquests diners es corresponguin amb les fonts lícites citades pels encausats. Malgrat això, de moment la magistrada no ha obtingut dades que certifiquin que els Pujol tenen més fons a Andorra, Suïssa o Liechtenstein, com se sospita.

L’acusació particular, a càrrec de Manos Limpias

En la declaració d’avui, a més de la jutgessa, la fiscalia i la defensa, exercida per Cristobal Martell i Albert Carrillo, hi haurà un advocat del grup ultradretà Manos Limpias, que exercirà l’acusació popular. Diverses formacions, com ara ICV, PxC, Podem i Guanyem Barcelona també havien presentat querelles contra Pujol i la seva família pel mateix cas, però la de Manos Limpias va ser la primera, i la magistrada va ordenar que totes les acusacions populars tinguessin el mateix advocat.

Gran expectació i desplegament

Es preveu molta expectació a la Ciutat de la Justícia, i els mossos d’esquadra i els serveis de seguretat privada de l’edifici ja han preparat un dispositiu per a evitar qualsevol mena d’incident. Encara no se sap de cert quina per quin dels dos accessos entrarà Pujol, ni si hi anirà sol, o acompanyat dels advocats o dels familiars. Serà escortat per agents dels mossos d’esquadra; a més, la policia es desplegarà a les dues entrades i posarà tanques per allunyar els periodistes, els ciutadans curiosos i possibles manifestants contraris.

D’una altra banda, es preveu la presència de membres del centre social Can Vies, del barri de Sants, perquè s’escau que avui es fan tres judicis contra detinguts pels aldarulls el mes de maig passat, arran del desallotjament del centre ocupat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any