Compartir els ulls

  • Be My Eyes és una jove aplicació que posa en contacte invidents amb voluntaris que els presten momentàniment la vista a través del mòbil

VilaWeb
Redacció
28.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hans Jørgen Wiberg és un ciutadà danès que es dedica a l’artesania i s’interessa per la filosofia. Així és com li agrada de definir-se. Però el seu nom és més conegut, especialment des d’aquest mateix mes, arran d’una idea que se li va acudir ara fa tres anys i que s’acaba de materialitzar amb força ressò als mitjans de comunicació. Combinant les possibilitats de les noves tecnologies i l’esperit cooperatiu, cada vegada més propi de la xarxa, la seva aplicació per a mòbils Be My Eyes (‘sigues els meus ulls’) ha nascut amb la intenció d’ajudar els cecs o els qui tenen alguna discapacitat visual (com és el seu cas) a resoldre situacions de la vida quotidiana en què no se’n poden sortir fàcilment.

El concepte i funcionament és tan senzill com efectiu, en vista de l’experiència dels primers usuaris que ja l’han descarregada: quan algú amb problemes de visió o ceguesa total té dificultats a l’hora de distingir llaunes d’aliments, de desxifrar un senyal de trànsit, de saber la data de caducitat d’un envàs de llet o simplement d’orientar-se per una zona desconeguda de la ciutat, des d’ara disposa de l’opció de recórrer a aquesta jove xarxa social no lucrativa per a trobar-hi ajuda col·laborativa.

Sols ha d’agafar el mòbil i activar l’aplicació. Be My Eyes es posarà a cercar tot seguit un dels cent mil voluntaris que ja s’han ofert a ‘cedir-hi la seva vista’ i l’aplicació li notificarà la sol·licitud d’ajuda, per mitjà d’una videotrucada. A través del vídeo, doncs, podrà veure directament allò que la persona invident li enfoca amb la càmera i la podrà guiar amb indicacions de veu. Si la consulta no és resposta immediatament o el voluntari notificat no s’hi pot posar en aquell moment, l’app mateix envia una alerta general a tothom qui tingui l’aplicació oberta demanant d’atendre-la com més aviat millor. I una altra precisió respecte de l’idioma: tant els usuaris invidents com els voluntaris han d’indicar al programa, quan s’hi enregistren, en quina llengua o llengües poden comunicar-se.

De concretar i fer realitat aquesta idea que Hans Jørgen Wiberg havia anat exposant en unes quantes conferències tecnològiques des del 2012, se’n va encarregar l’estudi de programari danès Robocat, una empresa que fa servir de manera prou original el domini .cat i que ja gaudia d’un cert renom gràcies al desenvolupament d’algunes aplicacions força cridaneres, com el joc WordBase i sobretot Thermodo, un innovador minitermòmetre per a dispositius mòbils.

Després d’uns quants mesos de proves a Dinamarca, By My Eyes s’ha obert finalment al públic mundial el 15 de gener com a aplicació gratuïta per al sistema operatiu mòbil d’Apple, l’iOS. La gent de Robocat no preveu, ara com ara, de crear-ne versions per a les plataformes Android i Windows Phone. Però com que s’ha desenvolupat amb codis lliures, no s’estan de recordar que de fet tothom és lliure de descarregar-ne el programari i adaptar-lo o millorar-lo per eixamplar, encara més, la seva voluntat de contribuir, amb la tecnologia, a fer més fàcil la vida de les persones amb discapacitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any