Sant Pere Nolasc, un crit per l’alliberament

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hui, dia 29, celebrem la festa de Sant Pere Nolasc, un sant llunyà en el temps, però amb un missatge plenament actual.

La vida de Sant Pere Nolasc ens evoca un missatge de llibertat i d’alliberament, tan actual hui com al segle XIII. I és que la missió de l’Orde de la Mercè que va fundar Pere Nolasc, juntament amb Sant Ramon de Penyafort i el rei Jaume I, era la de rescatar captius: ‘A les presons de Moreria,/ en afeixugada esclavitud,/ els cristians, de nit i dia,/ ploren, a mils, el bé perdut;/ mes del Cel, oh Mare pia,/Vós acudiu en llur ajut’.
 
Davant els sofriments dels cristians, presoners en terres de l’Islam, va ser Santa Maria qui inspirà la l’Orde per alliberar els presos: ‘Pàgina d’or de nostra història:/ Jaume, Nolasc i Penyafort/ de contemplar la vostra glòria,/ tenen, oh Verge, la gran sort./ Amb ells una obra meritòria/ de caritat dureu a port’. I eren els frares de la Mercè, amb Sant Pere Nolasc al capdavant, qui rescataven els presoners que retenia l’Islam, fins al punt que quan no tenien els diners suficients per als rescats, els mateixos mercedaris ocupaven el lloc dels que havien alliberat.
 
El missatge de llibertat i d’alliberament que en ple segle XXI ens transmet Sant Pere Nolasc és plenament actual, ja que hui també en són molts els qui es troben encadenats i captius per estructures o governs injustos.

Hui cal rescatar i alliberar les famílies que volen l’ensenyament en valencià per als seus fills, captives per les lleis absurdes de la Generalitat, que en compte d’atendre aquestes famílies, els prohibeix l’ensenyament en la llengua del nostre País.

Hui cal rescatar i alliberar els familiars de les víctimes de l’accident del metro de València, encadenades per l’oblit d’un Govern insensible al sofriment dels qui han perdut un ésser estimat.

Hui cal rescatar i alliberar els malalts dependents i els jubilats (amb pensions de 500 i 600 euros al mes) captius d’unes ajudes insuficients que no arriben, o que arriben massa tard. I també els xiquets que passen gana.

Hui cal rescatar i alliberar els veïns del Cabanyal, desatesos i marginats per decisions unilaterals de l’Ajuntament del Cap i Casal

Hui cal rescatar i alliberar els llauradors, sempre els últims en tot, oblidats per les diferents administracions i encadenats per lleis injustes, explotats i empobrits per diversos boicots, mentre els intermediaris es fan d’or.

Hui cal rescatar i alliberar els jóvens valencians que han hagut d’emigrar i deixar el País Valencià, per tal de buscar treball fora de la nostra terra. I també les parelles que no cobren l’ajuda que els havien promès per la compra d’un habitatge.

Hui cal rescatar i alliberar les famílies desnonades, els qui viuen al carrer i els immigrants reclosos als CIE.

Hui cal rescatar i alliberar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i RTVV, encadenats pels qui, sense cap mena d’escrúpols, utilitzen el valencià per enfrontar i manipular el nostre Poble .

Hui cal rescatar i alliberar les nacions oprimides, encadenades per Estats que neguen la llibertat d’un poble a escollir lliurement el seu futur.

Hui cal rescatar i alliberar les bandes de música, abandonades a la seua sort, sense interès per part de l’Administració.

Hui cal rescatar i alliberar els valencians empobrits per aquells qui s’han enriquit amb trampes i amb mentides, i s’han embutxacat els diners de la gent senzilla, mentre han destrossat els sistema financer valencià.

Per això és tan actual el missatge de llibertat i d’alliberament de la Mercè! Per això l’exemple i el testimoni de Sant Pere Nolasc que celebrem hui ens és tan necessari per a trencar cadenes i opressions, i d’aquesta manera obrir camins de llibertat i d’alliberament. Camins nous per a les persones encadenades i també per als pobles sotmesos per Estats opressors. i per això mateix pobles mancats de llibertat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any