Eleccions a Grècia: Els sondatges a peu d’urna indiquen una majoria de Syriza

  • Tanquen els col·legis en la jornada electoral que decidirà si Tsipras obté la majoria absoluta per governar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.01.2015 - 17:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Syriza té a tocar la majoria absoluta en les eleccions gregues que s’han celebrat avui. Els sondatges a peu d’urna publicats un cop tancats els col·legis atorguen al partit d’Alexis Tsipras una majoria dels vots, entre el 36% i l 39%, que es podrien traduir en majoria absoluta al parlament. En segona posició, la conservadora Nova Democràcia del primer ministre en funcions Antonis Samaras, tindria entre el 24% i el 27% dels vots. I en tercer lloc hi haurien els centristes de Potami, amb 6,8%-8,5% dels vots, seguits dels neonazis d’Alba Daurada, 6%-8% dels vots. Els comunistes del KKE tindrien entre el 5% i el 7% dels vots. El PASOK de Venizelos i la seva escissió, amb Papandreu, quedarien per darrere.

Actualització (20.45): El recompte posa Syriza a tocar de la majoria absoluta

Nova Democràcia, fins ara el partit del govern, ja ha sortit a reconèixer que Syriza és la primera força del país. Per la seva banda, Syriza ha qualificat d’històrica la victòria que li atorguen els sondatges a peu d’urna i que han d’acabar de confirmar els resultats. ‘És una victòria històrica que dóna esperança als ciutadans grecs que han votat contra l’austeritat’, diu Syriza.

El parlament grec té tres-cents diputats, de tal manera que la majoria absoluta s’ateny amb 151 diputats. Segons els sondatges a peu d’urna, Syriza podria aconseguir entre 146 i 158 escons; Nova Democràcia, entre els 65-75. El resultat de Syriza ja inclou els 50 diputats extra que atorga el sistema electoral grec al partit més votat, una mesura que es va prendre en un principi com a dic de contenció contra Syriza, per afavorir els grans partits tradicionals.

A les 20.30 es preveu que hi hagi una primera estimació del vot escrutat, i cap a les 23.00 hi pot haver ja un resultat amb l’escrutini molt avançat. L’escrutini es pot seguir en aquesta pàgina del ministeri d’Interior grec.

Transcendència

Grècia vota avui en unes eleccions d’una gran transcendència. Són unes eleccions avançades, que arriben a mitja legislatura i que poden portar al poder Syriza, el partit de l’esquerra radical, contra el qual la Unió Europea es va mobilitzar amb gran intensitat abans de les eleccions passades. La possibilitat d’una victòria de Syriza ha generat el temor dels creditors d’un impagament del deute de Grècia i ha desfermat noves especulacions sobre la sortida del país de l’euro.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, fins i tot va fer una crida divendres als grecs perquè romanguin dins de l’eurozona. ‘Al bell mig dels nostres principis hi ha la solidaritat (…). Vull que Grècia, malgrat les dificultats, romangui com a part de la nostra història.

Els candidats

Tots els sondatges atorguen un avantatge clar al partit de Tsipras en aquestes eleccions, per davant de la conservadora Nova Democràcia de l’actual primer ministre, Antonis Samaras. Aquestes dues formacions es disputen la victòria electoral, que sembla que té a l’abast Tsipras. El dubte és fins a quin punt serà capaç d’assolir la majoria absoluta que demanava en el míting de dijous a Atenes.

Lluny d’aquests dos partits queden un cúmul de formacions polítiques que poden arribar a tenir a les seves mans la clau de la governabilitat. I entre aquests hi ha el que queda del PASOK, amb l’ex-primer ministre Evangelos Venizelos, i l’escissió dels socialistes grecs, el moviment Kinima de l’històric George Papandreu. A més, cal també tenir en compte el partit d’esquerra moderada To Potami (El Riu) de Stavros Theodorakis i els neonazis de l’Alba Daurada amb els quals és improbable que cap altre partit hi vulgui pactar o que ells mateixos vulguin arribar a cap pacte.

La moderació de Syriza

La Unió Europea alerta i amenaça els grecs amb les conseqüències d’una victòria d’Alexis Tsipras. Però aquesta vegada els missatges són molt més suaus i la por, gairebé inexistent.

Syriza ha moderat molt el discurs i, de fet, ja no aspira a prendre decisions unilaterals ni sobre l’euro ni sobre l’economia grega. Més aviat cerca enteses amb Europa per a canviar els efectes nocius de la política d’austeritat. I a la Unió Europea molta gent creu que cal provar de reconduir la situació del país a través de Syriza. Hi ha tranquil·litat als mercats, que s’ho miren d’una manera molt plàcida en comparació amb dos anys i mig enrere.

Per això, com explica Vicent Partal en el seu espai del Punt Avui TV, ara els mercats reaccionen amb moderació a la notícia d’un canvi que, malgrat tot, serà radical en la política grega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any