25.01.2015 - 06:00
A finals de gener comença la temporada de calçots i Valls, la capital d’aquests menja, fa avui la Festa de la Calçotada. La jornada comptarà amb un variat programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots y altres degustacions.
A Valls, la calçotada és una tradició centenària i la finalitat de la festa és donar a conèixer el calçot i les seves propietats nutritives i gastronòmiques. Per això al llarg de la festa hi són ben presents tots eles elements que participen en la seva elaboració: s’explica com es cullen i es fan demostracions de com coure-la. Un altre dels elements claus per a fer una bona calçotada és la salsa romesco i a Valls cada casa en fa una recepta diferent. Per això cada any es fa un concurs per premiar les millors variants.
Un dels actes més coneguts per la seva espectacularitat és el concurs de menjar calçots. Es fa al migdia a la plaça del Pati i els diversos concursants competeixen entre ells per a veure que es capaç de menjar més calçots en una temps rècord. Però per a qui vulgui degustar els calçots sens presses, a la plaça de l’Oli es fa una calçotada popular i completa: a més de les particulars cebes, ben banyades en salsa romesco, també se serveix carn a la brasa, mongetes i verdures a la graella.