Ateneu Enciclopèdic Popular: quaranta anys d’espoliació i quaranta més d’oblit

  • Una campanya vol pressionar l'Ajuntament de Barcelona perquè compleixi el compromís de cedir un local per a la històrica institució popular esborrada pel franquisme

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa setanta-sis anys que les tropes franquistes van entrar a la ciutat de Barcelona. Una de les primeres accions dels feixistes a la ciutat, el mateix dia, fou decomissar el local de l’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP) del carrer del Carme i cremar-ne l’arxiu i la biblioteca a la via pública. La institució més antiga i prestigiosa de la cultura popular barcelonina (1902), de la qual van formar part Joan Salvat-Papasseit, Salvador Seguí i Francesc Layret, continua lluitant quasi vuit dècades després perquè se li restitueixi el patrimoni espoliat pel franquisme i la dignitat.

L’AEP i uns quants col·lectius i personalitats han elegit una data tan simbòlica com la d’avui per a inaugurar ‘Recuperem l’Ateneu Enciclopèdic Popular‘, una campanya per a aconseguir un local per a la institució al barri del Raval.

Després de molts anys de lluita, la gent que s’havia encarregat de mantenir viva la flama de l’Enciclopèdic d’ençà de la refundació, el 1977, va aconseguir que el 3 de març de 2009 un consell de districte de Ciutat Vella aprovés una resolució en què es comprometia a cedir un local que en cobrís les necessitats. L’Ajuntament de Barcelona –denuncia la campanya– no va acomplir cap de les gestions necessàries per a fer efectiu l’acord fins el maig del 2011, quan el batlle d’aleshores, Jordi Hereu, i els representants de l’AEP van signar un protocol per a la cessió d’un espai a Ciutat Vella en un termini màxim de dos anys. Quatre anys més tard, l’acord ‘forma part de tot un seguit d’incompliments als quals la campanya actual vol posar punt final’.

Per a denunciar ‘el greuge que implica la situació actual’ de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, i ‘que dóna continuïtat i carta de naturalesa durant el postfranquisme a la destrucció de la cultura i la memòria obrera i social executada per la dictadura’, avui a les set del vespre s’activa la campanya a la seu del Districte de Ciutat Vella, amb l’assistència dels historiadors Pere Solà Gussinyer i Ferran Aisa, l’escriptora Antonina Rodrigo, els antropòlegs Manuel Delgado i Gerard Horta, els poetes Enric Casasses i Joan Rodríguez, i l’escriptor Xavier Theros, integrant d’Accidents Polipoètics.

També s’hi han adherit investigadors de tot el món:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any