Els directors de ‘Ciutat morta’ expliquen la censura que Víctor Gibanel nega

  • L'ex-cap d'informació de la guàrdia urbana diu que no va participar en els fets del 4-F

VilaWeb
Redacció
21.01.2015 - 13:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Víctor Gibanel era el cap d’informació de la guàrdia urbana de Barcelona durant els fets del 4 de febrer de 2006. Avui ha comparegut a Gavà, d’on és cap de la policia local, per negar que hagués pres part en aquells fets, ‘ni abans, ni durant ni després’, tal com es dedueix dels cinc minuts censurats del documentari ‘Ciutat morta’. Gibanel ha explicat que aquells cinc minuts es van suprimir després d’haver arribat a un acord amb la productora Metromuster. Prèviament, la jutgessa havia ordenat la mesura cautelar de suprimir el fragment en resposta a la demanda presentada per Gibanel.

Gibanel ha dit avui: ‘Vull aclarir que no hi va haver censura: la magistrada va donar-me la raó i va establir mesures cautelars conegudes. Arran de la decisió judicial, Metromuster em va proposar d’arribar a un acord, que es va produir. La no-emissió va ser fruit d’un acord signat amb Metromuster, que va entendre i va acceptar la meva demanda. L’acord privat va ser fins i tot més ampli que no el de la magistrada: dels tres minuts es va passar als cinc minuts acordats. Amb aquest acord privat, vaig retirar la demanda abans de l’emissió del documentari.’

La demanda de Gibanel contra Metromuster per la inclusió de les imatges referents a Gibanel pujava a 90.000 euros. L’acord, un cop sabuda la mesura cautelar imposada per la jutgessa, un parell de dies abans de l’emissió al 33, implicava retirar la demanda.

Les declaracions d’avui de Gibanel s’han de contrastar amb les explicacions que han fet a VilaWeb els directors del documentari, Xavi Artigas i Xapo Ortega.

L’explicació de la productora

Els directors del documentari diuen que la resolució judicial amb les mesures cautelars, dictada arran de la demanda de Gibanel, implicava mutilar fragments del film, perquè ordenava que se n’eliminessin els moments on apareix Gibanel declarant davant el jutge: tres minuts. Això feia incomprensible el fragment en qüestió, i no hi havia temps per a refer-lo.

El documentari s’havia d’emetre de manera imminent per Televisió de Catalunya, i perquè fos entenedor van decidir de retirar-ne els cinc minuts referents a Gibanel. Fou aleshores que ell va retirar la demanda econòmica de 90.000 euros contra la productora.

La productora denuncia que hi ha hagut censura per tal com van ser obligats a suprimir uns fragments del documentari.

Ara tenen intenció de tornar a muntar el film de manera que només restin eliminats els trossos on apareix Gibanel declarant davant el jutge, tal com ordena la resolució judicial, però s’hi mantindran els altres fragments que parlen d’ell.

Manté la demanda contra Jesús Rodríguez

Durant la negociació arran de la demanda, els directors fins i tot van avisar Gibanel que la decisió d’amputar el film podia tenir ‘efecte Streisand‘. Però Gibanel va tirar endavant, i avui mateix, en el comunicat que ha llegit, ha dit que desconeixia ‘el motiu de la difusió massiva del fragment’. I encara ha insistit que no sabia per quin motiu la supressió dels fragments s’anomenava censura.

Gibanel manté la demanda de 45.000 euros contra el periodista de la directa Jesús Rodríguez, que considera ‘el principal responsable de les circumstàncies’ que l’afecten.

Aquests són els cinc minuts censurats:


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any