Multitudinària manifestació de suport als advocats bascs detinguts dilluns per la guàrdia civil

  • S'ha fet a la tarda a Sant Sebastià per a denunciar la detenció de setze persones i l'escorcoll d'uns quants locals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilluns la guardia civil espanyola va detenir setze persones a Euskal Herria i a Madrid, la majoria advocats, acusades pel Ministeri d’Interior espanyol de ‘integració en organització terrorista’ i de delictes contra la hisenda pública. Alguns dels advocats detinguts eren a Madrid per a la primera jornada d’un judici a l’Audiència espanyola contra trenta-cinc militants de Batasuna, EHAK i ANV que, al final, es va haver de suspendre.

L’operació policíaca també inclogué l’escorcoll d’alguns despatxos i seus sindicals i la confiscació de noranta mil euros recollits per la plataforma Sare durant la multitudinària manifestació en defensa dels drets dels presoners polítics bascs de dissabte passat a Bilbao. Per protestar contra aquesta operació un grup d’agents polítics, sindicals i socials d’Euskal Herria va llançar una crida a manifestar-se avui a Sant Sebastià.

En l’anunci de la manifestació, que ha ha aplegat milers de persones amb el lema ‘Drets humans, resolució, pau’, els organitzadors criticaven les autoritats espanyoles: ‘No tot s’hi val i no estem disposats a lliurar el nostre futur als irresponsables polítics del govern espanyol. Els ciutadans d’Euskal Herria ja hem decidit que volem viure en pau, democràcia i llibertat.’

També van denunciar les ‘raons d’índole política’ de l’operació, que el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va justificar dient que els advocats pertanyien a ETA. Pels convocants, en canvi, les detencions ‘agredeixen directament una situació política i social en què es fan esforços per a impulsar i fer possible un escenari de pau, llibertat i democràcia’.

La manifestació ha rebut el suport dels partits Sortu, EA, Aralar i Alternatiba i dels sindicats LAB i ELA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any