La tercera edició del festival de curtmetratges Protesta obre les inscripcions

  • Se celebrarà a Vic entre el 18 i el 25 d'octubre, amb el tema Pobles en lluita

VilaWeb
Redacció
16.01.2015 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dijous s’han obert les inscripcions per presentar-se a la tercera edició del Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social que es farà entre el 18 i el 25 d’octubre a Vic, i que passa, per primera vegada, de la primavera a la tardor. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats és “pobles en lluita”. L’organització està convençuda que és la temàtica adequada per posar sobre la taula les lluites de diferents pobles, des de Palestina, el Kurdistan, Birmània, el Tibet o el Sàhara, fins a les lluites dels pobles indígenes americans, entre d’altres. Però també pel moment que passa Catalunya tan políticament, econòmicament com socialment.

L’objectiu és difondre el coneixement d’altres realitats socials, culturals i polítiques i contribuir a construir una societat més i millor informada. Es tracta de revisar situacions contemporànies que afecten a la població que defensa drets com l’autodeterminació nacional, els drets humans o que s’oposa a les polítiques mundialitzadores del capital.

El termini per presentar els curtmetratges serà el 15 de maig, i no serà fins el 7 d’octubre que es faran públics els curtmetratges finalistes que es projectaran durant els 8 dies de festival (un més que en l’edició anterior) a diferents espais de la ciutat.

El Protesta té l’objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d’autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. A la darrera edició s’hi van presentar més de 650 treballs de 63 països diferents.

El festival combina el concurs de curtmetratges de crítica social amb la projecció de documentals, música en directe, exposicions, xerrades i taules rodones relacionades amb el món audiovisual i la crítica social per tal de fer una setmana farcida d’interès per a tots els participants. Després de l’èxit de participació a tots els espais en les darreres edicions, l’objectiu és continuar sumant espais i entitats a l’organització del festival. Alguns dels espais que continuaran acollint les projeccions durant aquesta edició seran la taverna social La Nyàmera, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, el Fòrum de Debats, l’Occità, l’Espai ETC, la biblioteca Joan Triadú i la Jazz Cava. Les activitats s’ampliaran també, per primera vegada, a espais de Manlleu i Torelló.

En aquesta tercera edició es consolidarà el Xic Protesta, encetat l’any passat, una jornada específica per a nens i nenes, on a través de pel·lícules i activitats paral·leles es mostra als més petits quina és la realitat social del nostre entorn per despertar el seu esperit crític.

Per a crear la imatge gràfica del festival s’ha tornat a comptar amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EART) de Vic, que està treballant en un concurs obert als alumnes de disseny gràfic, el guanyador del qual serà el cartell del festival. La imatge es presentarà el mes de febrer en roda de premsa, juntament amb l’EART Vic.

El període d’inscripció s’acaba el 15 de maig. Els curtmetratges es poden inscriure a través de la web del festival <www.festivalprotesta.cat>. La durada dels treballs no podrà superar els 30 minuts i es podran presentar peces de ficció i documental. El comitè de selecció farà una tria dels curtmetratges finalistes, dels quals el jurat atorgarà el premi al millor curtmetratge documental i al millor curtmetratge de ficció. En el propers mesos s’aniran fent públics els noms dels membres del jurat d’enguany, sempre relacionats amb l’activisme social o amb el món audiovisual. El representant local del jurat serà el periodista i activista Josep Comajoan. El premi del públic el podran votar els assistents a les projeccions dels curts finalistes durant tota la setmana de festival als diferents espais de Vic.

El premi al millor curtmetratge documental i millor curtmetratge de ficció està dotat amb 1.000 euros, i el premi del públic amb 500 euros. El 25% de cada premi anirà destinat a una entitat o associació sense ànim de lucre que el mateix guanyador o guanyadora escollirà.

El festival compta amb la col·laboració de la Fundació Puig-Porret, l’Ajuntament de Vic, el Cineclub Vic, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i el Fòrum de Debats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any