Mas anuncia eleccions el 27 de setembre

  • Els partits faran llistes separades · Es dedicaran els mesos vinents a crear les estructures d'estat necessàries

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2015 - 20:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president Artur Mas ha anunciat que convocaria les eleccions avançades perquè es fessin el 27 de setembre. Els partits hi concorreran bo i separats, però amb un full de ruta comú, que ja tenen molt avançat. Ho ha anunciat després de la reunió d’aquesta tarda amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, i els representants de l’ANC, Carme Forcadell; Òmnium Cultural, Muriel Casals; i l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal. El primer dia de campanya electoral serà l’11 de setembre. També ha explicat que el govern i ERC refermaven l’acord de legislatura signat fa dos anys i que reactivarien les converses per assegurar l’aprovació del pressupost. Mas ha deixat clar que l’acord té el suport de CDC, UDC, ERC i les entitats que havien participat en la reunió.

Heus ací el vídeo de la compareixença de Mas:


‘Ha estat un malson, però ara s’ha refet el pacte d’unitat’

Mas ha anunciat que havia pogut avançar la compareixença prevista per demà: ‘Això és un bon senyal —ha dit—, perquè són decisions en forma d’acord. El consens s’havia afeblit i es posava en dubte. Avui això ha canviat, sortosament. Volia demanar disculpes perquè aquestes darreres setmanes no han estat les millors. A mi també m’ha dolgut de veure com el clima s’havia deteriorat. Tots, poc o molt, hi tenim la nostra responsabilitat. Avui podem dir que tot això ha estat un malson perquè s’ha refet el pacte d’unitat.’

‘Hem estat unes quantes hores plegats aquesta tarda amb el president d’ERC i les entitats sobiranistes. S’ha refet la unitat per a garantir la continuïtat del procés de transició nacional i per a portar-lo fins a la victòria. Aquest és el propòsit compartit per molta gent d’aquest país. Volem fer-ho i fer-ho bé. Aquest és el gran objectiu. Hi ha l’acord de convocar la població catalana a les urnes. Serà aquest any 2015. Hi haurà eleccions perquè la gent es pugui pronunciar per continuar avançant en el procés de transició nacional.’

En aquesta recuperació del consens, Mas ha explicat que havien acordat això: reafirmar l’acord de legislatura que havia quedat qüestionat; impulsar i culminar les estructures d’estat previstes en aquest acord de legislatura i la legislació i normativa que les faci viables; culminar l’aprovació de lleis que són de màxima importància per al bon funcionament del país (llei de formació professional, llei de reforma del servei d’ocupació, l’administració electoral si no hi pot haver nova llei electoral); impulsar programes de política social contra la pobresa; prioritzar l’inici del pròxim curs escolar d’acord amb la legislació catalana; reiniciar les converses per assegurar l’aprovació del pressupost; incorporar un expert proposat per ERC per culminar la creació d’estructures d’estat com ara la hisenda pròpia, la projecció exterior, l’administració de la seguretat social, etc.

‘També hem acordat que es facin eleccions avançades aquest any 2015 concorrent amb llistes diverses amb un full de ruta acordat que ja tenim molt avançat. Hi anirem separats, però amb un full de ruta comú.’ Mas ha dit que el full de ruta s’incorporaria als programes electorals. També ha anunciat que a les eleccions municipals es prioritzarien els pactes entre les formacions que han acordat aquest full de ruta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any