El facebook de Gandia i el Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan ja em pensava que ho havia vist tot i que ja res no em podria sorprendre, l’Ajuntament de Gandia, a través del seu facebook, m’ha demostrat que la incultura i l’autoodi no tenen límits. Això mateix és el que m’ha demostrat també el Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna.

Després que l’ex-batle de Vila-real i l’ex-batlessa de Torrent es disculparen públicament per parlar en valencià davant els seus propis militants (que tant defenen el ‘bilingüismo’), ara ha estat el facebook de l’Ajuntament de Gandia que ha fet també el ridícul. Com l’ha fet, igualment el Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna.

Demanar disculpes per parlar la pròpia llengua, la llengua d’Ausiàs Marrch, de Joanot Marorell o de Sant Vicent Ferrer, a més de ser una prova d’un autoodi ferotge, és una vergonya i una incongruència per part d’aquells que ens maregen cada dos per tres amb la ‘Ley de las Señas de Identidad’.

Demanar perdó per parlar o per escriure en la pròpia llengua, i al propi País, és el súmmum del ridícul i de l’autoodi. Demanar perdó per utilitzar la llengua dels nostres pares, demostra l’estima i la valoració que el facebook de l’Ajuntament de Gandia té pel valencià. I negar-se a parlar valencià, com ha fet el Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna, argumentant que a l’Orient no es parla valencià (i castellà sí?) és caure en el ridícul més espantós.

Ara resulta que el PP valencià(?) ha de demanar ‘disculpas’ per parlar la nostra llengua. Aquest és l’interès que el PP valencià té per la llengua que diuen defensar. I que el Rei Melcior no creu que el valencià siga una llengua digna per tal de dirigir-se als xiquets de Tavernes de la Valldigna que esperaven la seua salutació.

Fa uns anys, l’actual president de la Diputació de València es reia dels qui utilitzem les expressions ‘aleshores’ i ‘gairebé’. Això no era sinó la tònica general d’aquest partit, que té un president ‘Regional’ que no utilitza gairebé mai la nostra llengua, i que les poques vegades que ho fa, aleshores, la destrossa. I d’aquests casos, a cabassos: com la proposta del PPCV que defensava el valencià a partir de l’iber, o l’acord de l’Ajuntament de Bolbait de ‘rechazar de plano, por catalanista a más no poder’ qualsevol homenatge a Vicent Andrés Estellés.

L’actitud dels responsables del facebook de l’Ajuntament de Gandia, i del Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna, vénen a confirmar la normalitat del gest de vassallatge de l’ex-batle de Vila-real i de l’ex-batlessa de Torrent. O les ‘gracietes’ del president de la Diputació de València i batle de Xàtiva. Tots aquests polítics, i molts d’altres (com la batlessa de València), i com el Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna, haurien de recordar els valencians que van morir a mans de les tropes de Felip V per defensar el País. I les dones i els hòmens empresonats pel franquisme, per la seua lluita a favor del redreçament nacional del País Valencià.

L’actitud dels responsables del facebook de l’Ajuntament de Gandia, i la del Rei Melcior de Tavernes de la Valldigan, expliquen també els tres telegrames que vam rebre a la mort del nostre pare. El primer dels tres anava adreçat a les meues germanes (Hermanas Bausset Verdú) i era del sr. Miguel Bailach Luengo, Diputado Provincial de Juventud y Deportes. El segon telegrama (Hijos de D. Josep Lluís Bausset i Ciscar) l’enviava el sr. Alberto Fabra, president de la Generalitat. I el tercer (familiares de Sr. D. Josep Lluís Bausset i Ciscar) venia del sr. Serafín Castellano, conseller de ‘Gobernación’. Tots tres telegrames estaven escrits íntegrament en castellà. Com que les meues germanes i jo mateix vam veure el cas que aquestes tres persones feien del valencià, vam estar d’acord a retornar els tres telegrames a aquelles persones que havien menyspreat la llengua que el nostre pare havia defensat tota la seua vida. Els haguérem pogut recordar allò que diu l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià pel que fa a la nostra llengua. Però no valia la pena. Ja saben què diuen les lleis, però també sabem el cas que en fan.

Aquells qui ens parlen de ‘Señas de identidad’ són els primers que menyspreen la llengua del País Valencià. Entre altres coses perquè marginen la pròpia llengua. Això sol passar en aquells ajuntaments dels pobles castellanoparlants, que a la seua web municipal només utilitzen el castellà, mentre que a les webs dels pobles valencianoparlants hi ha el text en castellà i en valencià. És curiós que els qui defenen a capa i espasa el bilingüisme, només utilitzen el castellà. I és que els valencianoparlants estem obligats a saber castellà (cosa que no em sembla gens malament). Però els castellanoparlants no tenen cap necessitat d’utilitzar la llengua pròpia (així ho diu l’Estatut) dels valencians.

Aleshores, per què volem una llei de ‘Señas de identidad’ si els qui primer l’haurien de complir no ho fan? Com no compleixen (començant pel president Fabra) l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i ensenyament del Valencià. i per això actuen així, tant els responsables del facebook de l’Ajuntament de Gandia, com el Rei Melcior de Tavernes de la Valldiga: menyspreant la llengua del País Valencià.

El facebook de l’Ajuntament de Gandia i el Rei Melcior de Tavernes de la Valldigna són més a prop del ‘Muera la intelectualidad’ o del ‘Vivan las caenas’ que no de la racionalitat i de la ciència. Però són així.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any