El dirigent de Podem a Barcelona diu que el debat sobre la independència no és prioritari

  • Marc Bertomeu acusa CiU de ‘tapar les vergonyes amb un procés que no els correspon'

VilaWeb
María Belmez – ACN
03.01.2015 - 12:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del consell ciutadà de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu, ha dit que la seva formació ‘no crearà dogmes ni dirà a ningú què votar’ sobre la independència de Catalunya. En una conferència de premsa, ha opinat que el debat sobre la independència ‘no és prioritari’ i s’ha mostrat a favor del dret de decidir, però no només sobre la situació de Catalunya sinó també sobre més qüestions, com ara la sanitat o l’educació. Ha explicat que Podem ‘posarà les eines’ perquè es pugui debatre sobre la qüestió però que no tindrà un posicionament unitari.

Bertomeu ha explicat que a Podem són partidaris de ‘replantejar’ la situació de Catalunya dins de l’estat espanyol, però que no ho consideraven una qüestió prioritària i que la incorporarien al programa com un punt més. Així, ha confirmat que Podem es presentarà a unes hipotètiques eleccions avançades i que la formació ja s’hi està preparant.

Sobre el programa electoral, ha dit que se centraria a donar resposta a ‘l’emergència social’ que viu la societat i que incorporaria el debat sobre la independència en el marc d’un procés constituent on es pugui decidir també sobre la sanitat o l’educació, per exemple. ‘L’enfoc dependrà del que diguin tots els inscrits de Catalunya’, ha afegit.

Ha descarta de sumar-se a la proposta d’ERC i ha retret que des del sector sobiranista es van criticar propostes com la del multireferèndum. ‘Defensem radicalment aquest dret de decidir, no com fan altres defensant només el dret de decidir sobre aquelles qüestions que els interessa’, ha dit. També ha instat Oriol Junqueras a explicar el pla per a l’endemà d’una declaració d’independència i ha dit que calia pensar ja quina sanitat es voldrà, quina educació i quin model social.

També ha respost a les crítiques del president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que els ha acusat de ser com més va ‘més casposos’. Bertomeu ha dit que no els feien por les crítiques ‘d’un partit que es troba en la situació de CiU’ i que les seves paraules demostraven que els veien ‘com un adversari que posa sobre la taula temes que ells han volgut tapar’.

Confluència amb Guanyem i candidat escollit per primàries

Bertomeu ha situat dos eixos principals per a Podem Barcelona: estendre la formació a tota la ciutat a través de la vinculació amb el moviment associatiu i continuar treballant en la confluència amb Guanyem d’Ada Colau per poder presentar-la a l’assemblea perquè hi doni el vist-i-plau. Ha dit que desconeixia si hi havia malestar a les CUP per la seva irrupció i ha assegurat que Podem no havia tancat la porta a ningú.

En aquest sentit, ha explicat que des de l’estiu que treballen en aquesta confluència, que no és només amb Guanyem, ha dit, sinó que compten que ICV-EUiA i Procés Constituent també acabin formant part d’aquesta candidatura municipal conjunta.

Sobre qui encapçalaria aquesta candidatura, ha descartat que ho faci ell i ha dit que Ada Colau seria una bona candidata, si bé l’elecció es farà a través d’unes primàries i amb la participació de tots els membres dels sectors que hi formin part.

Tot i que el programa també ha de passar per aquest procés de participació, ha explicat que alguns dels principals eixos han de ser canviar el model de la ciutat per passar d’estar al servei dels grans capital a les persones, posar tots els recursos suficients per frenar els desnonaments, establir un model de sanitat i educació com reclama la ciutadania i establir espais de participació ‘efectius’, entre d’altres.

Per últim, ha dit que una de les ‘assignatures pendents’ és aconseguir augmentar la participació en tots els processos de participació que han d’escollir a partir d’ara els òrgans autonòmics, el programa o les llistes electorals ja que ha reconegut que la participació de 1.800 persones que han votat en el procés per a escollir-lo a ell com a nou secretari general del consell ciutadà a Barcelona ha estat una xifra baixa.

Informació relacionada:

Qui són els nous dirigents de Podem a les principals ciutats del país?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any