Any nou amb més comissions bancàries

  • Aquests darrers mesos diverses entitats han arribat a duplicar comissions i n'han creat de noves

VilaWeb
Redacció
04.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb l’entrada del nou any acostumen a arribar els canvis de tarifes i un augment de preus. Tot i que aquesta vegada una bona part s’han mantingut, sí que ens trobem amb un augment de moltes comissions bancàries, que ja cueja de final de l’any passat. Comissions de manteniment que s’han duplicat o comissions noves, com ara per ingressar diners a finestreta. L’associació d’usuaris de banca espanyola (Adicae) ha denunciat darrerament aquests encariments, que considera desproporcionats i perjudicials per als usuaris. Quines són les principals comissions que s’han encarit i de quines entitats bancàries? 

Comissions de manteniment de comptes corrent

Molts bancs han augmentat les comissions de manteniment de comptes corrents, que són les més habituals, arribant a duplicar-les en alguns casos. És el cas de Banco Popular, que cobra 30 euros trimestrals de comissió de manteniment de comptes corrent i d’estalvi. Això són 120 euros l’any, el doble del que cobrava fins fa un parell de mesos, quan la comissió era de 60 euros anuals. ‘Amb 120 euros, un consumidor pot fer front almenys a un rebut de la llum, fer la compra habitual o pagar qualsevol altra despesa quotidiana’, denuncia l’Adicae. 

Kutxabank també ha canviat les tarifes, i ha passat dels 36 euros anuals que cobrava fa dos anys a una comissió de manteniment de 60 euros. S’afegeix així a la tendència d’altres bancs, que també cobren una comissió similar, com són el Banc Santander, Ibercaja o el Banc Sabadell. 

Barclays és l’entitat que té les comissions d’administració i manteniment de comptes més altes del món. I l’anomenat Compte Corrent Barclays preveu una comissió de 100 euros anuals en els casos que no hi hagi domiciliada una nòmina o uns ingressos mínims de 5.000 euros. 

L’Adicae denuncia que l’augment d’aquestes comissions no ha comportat cap millora del servei, ans al contrari: ‘Els límits d’horari per a ingressar o treure diners, el tancament d’oficines o l’obligació de fer servir el caixer per a determinades operacions són pràctiques fruit de les retallades dels serveis bancaris que els usuaris paguen precisament amb les comissions de manteniment i que no s’ofereixen als clients, causant un greu perjudici, sobretot als usuaris de la tercera edat’. 

Augment d’altres comissions

Les comissions de manteniment no són les úniques que han augmentat. Diverses entitats bancàries n’han apujat d’altres.

Una d’aquestes és la comissió per disposar d’efectiu a caixers de la mateixa xarxa. Unicaja l’ha apujada dels 3,50% mínim 3 euros a 4,50% mínim 5 euros. I el Banc Sabadell, de 1,50% mínim 1 euros a 1,50% mínim 1,20 euros. 

El banc BMN ha apujat 5 euros la quota anual de targeta de dèbit del banc, que ara és de  25 euros anuals. 

La comissió per custòdia de valors de Deustche Bank ha passat del 1,40% mínim 10 euros al 1,40% mínim 12 euros. 

El Banc Sabadell ha apujat la comissió per subrogació d’un préstec hipotecari per canvi de creditor d’un 1% mínim 601,01 euros a 1,80% mínim 450,76 euros. 

En la seva denúncia, l’associació recorda que la majoria d’aquestes entitats financeres ‘ha rebut diner públic per continuar subsistint, sense oblidar el diner captat a consumidors mitjançant la venda fraudulenta de participacions preferents, deute subordinat i altres productes tòxics’, i que ‘en total, la banca espanyola ha captat 238.402 milions d’euros entre rescats i fraus a l’estalvi aquests últims anys’. 

Noves comissions 

No només s’han apujat comissions, sinó que n’han aparegut de noves. Potser més d’un us ho heu trobat quan heu anat a fer un pagament en efectiu en una finestreta per fer un ingrés en un compte d’algú altre, i us han exigit una comissió d’entre 1,50 euros i 3 euros. Mica en mica es generalitza que els bancs cobrin per ingressar diners en comptes dels mateixos bancs. És el cas de Bankia i Banco Santander, que cobren 3 euros per fer l’ingrés i emetre el justificant de pagament. Per la seva banda, Caixabank cobra 2 euros per l’ingrés i 6 euros més per emetre el justificant. 

També hi ha entitats que cobren cada vegada que es fa un moviment en el compte propi, excepte aquells que s’inclouen en pagar la comissió de manteniment. És l’anomenada comissió d’administració d’apunt en compte, i l’Adicae avisa: ‘El consumidor ha d’estar alerta que no li cobrin aquesta comissió per un servei que s’inclou dins de la comissió de manteniment i acabar pagant dues vegades pel mateix’. 

En cas que el consumidor detecti una comissió per un servei que no li han ofert o que li han cobrat dues vegades per una mateixa operació, ha de reclamar immediatament la devolució de la quantitat al Servei d’Atenció al Client o a la seu d’Adicae més propera, recorda l’associació. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any