Tot a punt per a la Barcelona World Race

  • Els participants col·laboren en diversos projectes d'investigació científica

VilaWeb
Redacció
29.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els 8 vaixells que participen en la Barcelona World Racel’única volta al món amb dos tripulants i sense escales, reposen ja al Port Vell, en espera que arribi el dia de la sortida, el 31 de desembre. Durant aquestes setmanes els tripulants i els seus equips enllesteixen els preparatius per a una de les competicions esportives més extremes del món.

Investigació a alta mar

A més de la vessant esportiva, la prova també compta amb un programa científic. Els vaixells de la Barcelona World Race naveguen pel remot oceà Austral, una regió molt poc estudiada que és crucial per entendre el canvi climàtic, de manera que la regata es converteix en una ocasió única per recollir dades científiques que contribueixin al desenvolupament de la investigació oceanogràfica i meteorològica. Es tracta d’una aliança sense precedents entre el món de la vela i la comunitat científica, que es va iniciar fa tres anys i que ara s’ha plantejat nous reptes.

Entre les accions de caire científic que es duen a terme, hi ha la recollida de dades de diferents tipus en zones concretes de l’oceà. Els tripulants han rebut una boia anomenada ‘Argo’, que hauran de llançar al mar en un punt remot perquè durant set anys enviï via satèl·lit la informació que reculli. Forma part d’una investigació oceanogràfica de la UNESCO, que enregistrarà, a dos mil metres de profunditat, paràmetres de salinitat, temperatura del mar i corrents marins.

L’alimentació i el son dels esportistes

A més d’aquest projecte, els tripulants també participaran a dos projectes de recerca addicionals, centrats en el son i l’alimentació dels esportistes. Els navegants a la Barcelona World Race dormen en períodes de 2-3-4 hores durant tres mesos seguits. Aquestes condicions extremes d’interrupció del son són conegudes, però fins ara han estat poc estudiats els fraccionaments dels períodes de son que pateixen i molt menys les conseqüències en el seu rendiment. D’aquí que s’hagin posat en marxa dues investigacions, tota una novetat en la vela oceànica.

Pel que fa a l’alimentació, fins ara els aliments embarcats han estat liofilitzats que, en general, satisfan els requeriments nutricionals i de lleugeresa i conservació, però no els de sabor i textura, característiques que s’engloben en el terme ‘organolèptica’. Per això s’ha posat en marxa un projecte de desenvolupament d’aliments d’alt valor nutricional i organolèptic. Hi han col·laborat els restaurants El Celler de Can Roca i Les Cols. 

El programa educatiu

La Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) ha organitzat un programa educatiu al voltant de Barcelona World Race. És adreçat a l’alumnat d’educació primària i educació secundària obligatòria i se centra en el seguiment de la volta al món a vela, des d’una perspectiva pluridisciplinar. Més de vint mil nens i cinc-centes classes d’un centenar de centres escolars, de dins i fora de l’estat espanyol, s’han inscrit ja en alguna de les activitats que s’ofereixen gratuïtament.

A més, la FNOB ha llançat el Barcelona World Race Ocean Campus, uns cursos de nivell universitari que representen l’evolució natural del programa escolar.

Obert al públic

La Barcelona World Race compta amb diferents espais oberts. Un d’aquests es troba al Portal de la Pau, davant l’estàtua de Colom, on el públic pot visitar els vaixells que participen a la prova, saludar els navegants i observar els equips mentre porten a terme els últims preparatius per a la sortida. 

Al mateix lloc també hi ha la ‘Zona Barcelona World Race’, on hi ha un plató que acull conferències i entrevistes en directe, a més de concerts i demostracions del videojoc ‘The Game‘. Per a un públic familiar s’ha instal·lat la carpa del programa educatiu, un espai on s’hi organitzen activitats i tallers per a nens d’entre 4 i 12 anys.

Tant el Museu Marítim de Barcelona com el Museu Blau (Fòrum) acullen exposicions al voltant de la Barcelona World Race. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any