Detinguts a Bulgària tres gihadistes residents a Catalunya que pretenien unir-se a l’ISIS

  • Dos dels joves són del Marroc i l'altres és del Brasil · Residien a Terrassa, Sabadell i Monistrol de Montserrat

VilaWeb
ACN
19.12.2014 - 19:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres joves de 27, 24 i 18 anys, residents a Catalunya, que pretenien unir-se a l’ISIS han estat detinguts a Bulgària. Els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació el mes de juny perquè sospitaven que s’estaven radicalitzant. Són aquests indicis els que permetran processar-los per pertinença a organització terrorista, tot i que encara no s’havia produït ‘de facto’ la seva unió amb el grup fonamentalista.

La policia catalana va alertar les autoritats internacionals i els tres gihadistes han estat detinguts aquest dilluns a punt de creuar la frontera amb Turquia. Dos d’ells són de nacionalitat marroquina i residents a Terrassa i Sabadell i el més jove, brasiler, vivia a Monistrol de Montserrat.

Els Mossos d’Esquadra els estaven investigant des del mes de juny. Tots tres feien proselitisme de les seves idees i exhibició d’aquestes a xarxes socials com ara Facebook. Havien marxat de Catalunya fa pocs dies amb la intenció d’unir-se a aquest exèrcit fonamentalista i estaven fent el trajecte fins allà amb cotxe. L’avís dels Mossos a les autoritats internacionals ha permès la seva detenció, que va fer efectiva dilluns la policia búlgara, a punt de creuar la frontera amb Turquia.

Ara es troben retinguts en una presó de Bulgària tot i que l’Audiència espanyola ja ha dictat una ordre d’extradició perquè puguin ser jutjats a l’estat espanyol. Se’ls processarà per un delicte de pertinença a organització terrorista malgrat que, de facto, aquesta pertinença no s’havia produït encara. La investigació policial ha reunit prou indicis per intentar demostrar la seva intenció malgrat ells argüeixen que el seu viatge cap a Síria era només per passar allà un període de vacances.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que la policia catalana demostra així que està pendent i capacitada per seguir de ben a prop la presència de gihadistes a Catalunya. Avui investigadors del cos han dut a terme tres registres als habitatges dels sospitosos i a un quart domicili, també de Terrassa.

Espadaler també ha detallat que un dels marroquins ja tenia antecedents penals, tot i que per accions de menys gravetat, com ara furts. Els tres joves es trobaven en situació d’inestabilitat laboral ja que anaven alternant períodes d’activitat amb altres a l’atur.

La investigació es troba sota secret de sumari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any