El jutge Vidal demana que s’arxivi l’expedient que té obert per haver participat en la redacció d’una constitució

  • Retreu al promotor de l'acció disciplinària 'manca d'aparença d'imparcialitat'

VilaWeb
ACN
19.12.2014 - 12:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha sol·licitat al promotor de l’acció disciplinària que el CGPJ té oberta contra ell per la redacció d’una constitució catalana, Jesús Fonseca-Herrero, que arxivi de manera immediata la causa o bé que es retiri i la deixi en mans d’un altre magistrat per la ‘manca d’aparença d’imparcialitat’. Vidal ha hagut de comparèixer davant el promotor per fer una declaració ampliatòria respecte a la que ja va fer al maig a causa de la seva participació als actes del 9-N i les seves declaracions des d’aleshores.

Durant l’hora en què ha estat a la seu del CGPJ a Madrid, Vidal s’ha acollit al dret de no contestar bona part de les preguntes que li han fet el promotor i el fiscal del CGPJ. Segons el jutge, sí que els ha informat que les seves intervencions sempre havien estat ‘amb una finalitat estrictament jurídica’ i ha insistit en la separació entre les seves obligacions judicials en l’exercici del càrrec i la seva vida privada en el seu temps lliure.



Vidal ha sol·licitat l’arxiu immediat de l’acció disciplinària perquè, segons que ha apuntat, l’expedient ha caducat, atès que la llei estableix un període de sis mesos des que s’inicia l’acció disciplinària fins que hi ha d’haver una resolució definitiva. Tenint en compte que l’expedient es va obrir el 19 d’abril del 2014, aquests sis mesos ja han passat. 


A més, en cas que no considerés oportú d’arxivar-lo, Vidal li ha demanat que s’aparti de l’expedient i designi un altre promotor. Apel·la a la ‘manca d’aparença d’imparcialitat’ que ha demostrat des de la resolució emesa el 9 d’octubre, on demanava al CGPJ que suspengués Vidal de feina i sou. Una petició que no va ser acceptada per la comissió disciplinària de l’òrgan de govern dels jutges. Segons Vidal, en aquella resolució feia una petició ‘sense precedents en la història del CGPJ’ i allò el va deixar ‘contaminat’, atès que fixava una posició prèvia a la resolució.



El jutge espera rebre d’ací uns dies la resolució del CGPJ sobre el seu expedient. El promotor considera que Vidal va cometre dues infraccions greus quan va participar en les tasques de redacció d’una constitució catalana. Una, per ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure bàsic de fidelitat a la constitució [espanyola] i l’ordenament jurídic’, i una altra per ‘vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’ per als jutges.



Fonts del CGPJ han negat que l’acció disciplinària hagi caducat. Addueixen que les qüestions prèvies que s’han practicat, com per exemple la seva primera declaració al mes de maig, no es comptabilitzen dins del termini i que els sis mesos que marca la llei per tancar l’acció van començar a comptar el 9 d’octubre del 2014, quan el promotor va demanar la suspensió de Vidal, de manera que el termini expiraria el 9 d’abril del 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any