El no a la independència guanya per primera vegada en una enquesta del CEO

  • El no assoleix el 45,3% i el sí, el 44,5% en l'enquesta, feta després de les conferències de Mas i Junqueras

VilaWeb
Redacció
19.12.2014 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?’. Aquesta és la pregunta sobre la independència que ha formulat el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) en la darrera enquesta de l’any. I n’ha sortit un resultat inèdit: el no ha estat l’opció majoritària, amb un 45,3% de suport, i ha superat per poc els partidaris del sí, un 44,5%. Els indecisos són un 7,5% i la gent que no ha contestat la pregunta, un 2,8%. El sondatge es va fer per via telefònica a una mostra de 1.100 enquestats, entre el 9 i el 13 de desembre, una setmana després de les conferència de Mas i de Junqueras, i en plena discòrdia entre l’un i l’altre sobre les plebiscitàries.

A l’enquesta de l’octubre, feta amb la pregunta del 9-N, el sí-sí obtenia un 49,4% de suport. Mentre que l’oposició a la independència era d’un 42,5%.

L’independentisme també baixa en la pregunta múltiple

En la pregunta sobre quina hauria de ser la relació de Catalunya amb Espanya, el 36,2% dels enquestats diuen que Catalunya hauria de ser un estat independent. Un 28,9% opten per una relació federal dins l’estat espanyol; mentre que un 21,8% consideren que Catalunya ha de continuar essent una comunitat autònoma. Un 5,4% dels enquestats considera que Catalunya hauria de passar a ser una regió espanyola. Un 5,2% no ho sap i un 2,5% no contesta.

Aquestes dades també indiquen un descens del suport a l’opció independentista respecte del sondatge anterior. En la segona onada del CEO d’enguany, els favorables a l’estat independent eren el 45,3% dels enquestats, mentre que els que optaven per una relació federal dins d’Espanya eren el 22,2%. Els favorables a mantenir la relació actual eren el 23,4%.

Les explicacions d’Argelaguet

La diferència en l’actual enquesta és de 9 persones més a favor del no que del sí. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha assenyalat que, fins ara, s’havia preguntat als enquestats sobre el sentit del vot en un hipotètic referèndum sobre la independència. En l’enquesta presentada avui, en canvi, no es parla pas d’una votació concreta, sinó de la posició envers la independència.

Ha destacat que la mobilització del vot independentista s’ha demostrat més activa aquests darrers anys i, en canvi, els partidaris del no encara no han començat a mobilitzar el seu electorat. Per això preveu que una part d’aquests votants podrien ser abstencionistes i, en una hipotètica votació sobre la independència el sí partiria amb avantatge. ‘Les dues posicions estan virtualment empatades i el debat d’aquests mesos vinents acabarà de definir les majories’, ha reconegut.

 

Notícia relacionada: Empat tècnic entre CiU i ERC en l’últim sondatge del CEO

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any