Calen foc a una nau industrial de Barcelona amb catorze subsaharians a l’interior

  • Detingut l'autor de l'incendi, que els extorquia cobrant-los un lloguer per una nau que no era seva

VilaWeb
VilaWeb
Guillem Martínez-ACN
19.12.2014 - 09:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un home de 24 anys va calar foc dimarts en una nau industrial del barri de Sant Martí de Barcelona. A dins, hi havia catorze subsaharians, de la vintena que hi vivien, segons que informa l’agència ACN. Sis van quedar envoltats per les flames i van poder salvar-se fugint per la teulada de l’edifici.

L’agressor extorquia les víctimes

L’agressor exigia als immigrants un lloguer mensual de quaranta euros per poder ocupar el local. Però aquesta vegada es van negar a pagar, perquè encara no era final de mes. Aquesta resistència va fer que el ‘cobrador’ tornés amb cinc individus de la seva família i els ataqués amb una barra metàl·lica. Després va calar foc amb un encenedor en diversos punts de la nau, plena de cartrons i de fusta, i va tancar les portes, segons que expliquen els treballadors de les naus contigües.

Les flames van escampar-se amb rapidesa i sis dels immigrants no van poder sortir. Per això van decidir d’enfilar-se a la teulada. Aquesta fugida fou enregistrada per un treballador de l’empresa de serigrafia situada just al costat de la nau.

‘Estaven morts de por’

Els treballadors d’aquest polígon, que van sortir al carrer alertats pel fum, van descobrir els sis subsaharians enfilats a la teulada i a punt de saltar al carrer. A còpia de crits van evitar que ho fessin. ‘Estaven morts de por’, expliquen. Finalment, el propietari del terrat des d’on pretenien llançar-se va tranquil·litzar-los i va obrir una trapa del sostre per on van poder baixar.

Una altra treballadora explica que cap a les quatre de la tarda alguns dels vuit immigrants que havien fugit per la porta van presentar-se molt esverats a la seva empresa demanant el nom del carrer –que és el passatge A de la Via Trajana. Volien avisar els equips d’emergències i denunciar que uns individus els agredien i havien causat un incendi a la nau.

Els immigrants, que han perdut totes les pertinences, no van acabar ferits, tret d’un, que es va fer mal a la cama. Tots van ser atesos pels serveis socials.

Els mossos detenen al principal responsable

Sobre aquesta nau, que tenia danys estructurals importants, hi havia una ordre de desallotjament que s’havia de fer efectiva la setmana vinent. Dimecres, l’endemà de l’incendi, la porta d’entrada havia estat tapiada. Ara ja no hi viu ningú. 

Poc després dels incidents, la policia va detenir el principal responsable de l’atac, un home de vint-i-quatre anys amb ciutadania espanyola i veí de Sant Martí, com a presumpte autor dels delictes d’incendi, amenaces, coaccions, resistència i desobediència a agents de l’autoritat i danys.

Abans de ser detingut, va plantar cara als policies i d’un cop de puny va trencar un vidre del cotxe de patrulla mentre proferia insults racistes a les víctimes. La dona del sospitós, que té vint anys, també va acabar detinguda perquè va agredir els agents. Li atribueixen un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat.

La comissaria de Sant Martí s’ha fet càrrec de la investigació del cas, que es manté oberta, i no es descarten noves detencions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any