La querella pel 9-N precipita la dimissió de Torres-Dulce

  • Presenta la dimissió com a fiscal general de l'estat poques setmanes després de la querella contra Mas, Ortega i Rigau

VilaWeb
Redacció
19.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal general de l’estat espanyol, Eduardo Torres-Dulce, va dimitir ahir. Segons el diari El Mundo, considera que l’executiu de Rajoy no ha donat el tracte adequat a la fiscalia. Tanmateix, el comunicat oficial deia que plegava per raons personals. El cas és que la dimissió arriba poques setmanes després de la polèmica querella presentada contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau per l’organització del 9-N.

Després del 9-N Torres-Dulce va rebre una pressió molt forta de l’executiu espanyol perquè presentés la querella contra Mas i membres del seu govern. Fins i tot la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar que s’enllestia la querella abans que la fiscalia en digués res. I encara va trigar uns quants dies a presentar-la; durant aquell període Torres-Dulce va passar d’insinuar que potser no n’hi hauria a presentar-la finalment, amb el vist-i-plau de la junta de fiscals de sala.

Torres-Dulce va arribar a la fiscalia general de l’estat el gener del 2012 nomenat pel govern de Mariano Rajoy després de guanyar les eleccions generals. En aquests tres anys ha mantingut una relació tensa amb l’executiu espanyol, principalment pel seu paper en els escàndols de corrupció que han anat afectant el PP, des del cas Bárcenas.

En aquest període, ha reivindicat contínuament la seva autonomia davant el govern espanyol i ha denunciat la manca de mitjans i canvis legislatius per afavorir la tasca dels fiscals. La reforma de l’estatut del fiscal impedeix al govern espanyol de destituir-lo directament.

La renúncia d’Alberto Ruiz Gallardón com a ministre de Justícia i la substitució per Rafael Catalá va coincidir també amb una de les etapes més tenses que ha viscut des que ocupava el càrrec: la presentació de la querella contra Mas, Ortega i Rigau.

Torres Dulce va haver d’acabar imposant-la als fiscals del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, contraris a presentar-la. Posteriorment, al congrés, va negar repetidament que hagués rebut cap mena de pressió per part del govern espanyol.

 

Notícies relacionades:

L’estat espanyol porta Mas, Ortega i Rigau als tribunals

Torres-Dulce diu que ‘els tribunals actuaran en conseqüència’ en les autoinculpacions pel 9-N

La Fiscalia de Catalunya es decanta per acumular totes les causes contra el 9-N al TSJC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any