La consulta del govern valencià arriba enmig del rebuig de la comunitat educativa

  • Diverses entitats recomanen de no participar-hi

VilaWeb
Redacció
19.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La conselleria d’Educació fa avui la consulta telemàtica als pares dels alumnes de primària i infantil per demanar-los en quina llengua volen l’ensenyament dels fills. És una consulta molt qüestionada pels sindicats, entitats per la llengua i tota la comunitat educativa del País Valencià, que la qualifiquen de tramposa, poc transparent i perversa.

Les entitats per la llengua i per l’educació recomanen als pares que no hi participin. Diuen que la consulta originarà un conflicte lingüístic entre les famílies i el centre educatiu. A més, recorden que aquesta tria ja es fa en la pre-inscripció, quan s’escull programa lingüístic. Aquella és, recorden les entitats, la consulta clara i legal.

Manca de transparència i de control

El mecanisme que proposa la conselleria per a la consulta d’avui no té garanties de transparència ni de control. El resultat no serà vinculant i els pares només hi expressaran una opinió, de manera que els vots poden ser recollits o no segons el criteri de la conselleria d’Educació. Així ho explica Sílvia Ureña, portaveu de la Plataforma de Trobades Comarcals per l’Educació: ‘Si el 90% vol valencià, no publiquen els resultats i ja està. Ara, si el resultat ix com volen ells, i tant que serà vinculant!’

A més, les entitats expliquen que no s’ha marcat cap mínim de participació per a considerar vàlida la votació i que no se’n podrà fer un recompte transparent perquè és telemàtica.

Vulneració de la llei

Un altre dels arguments que exposen les entitats és que la consulta vulnera la llei de protecció de dades (article 7.4), perquè s’hi demanen dades personals per a un fitxer no autoritzat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

El gabinet jurídic d’Escola Valenciana considera que si s’infringeix aquesta llei el govern valencià rebrà una sanció que pot ser de 600.000 euros. Escola Valenciana ja ha anunciat que, per aquest motiu, recorrerà al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià contra l’ordre que regula el plurilingüisme en ensenyament i que inclou la consulta. L’entitat en sol·licitarà la suspensió cautelar.

L’entitat també observa una vulneració legal en la cinquena disposició addicional de l’ordre esmentada, on es pregunta sobre la llengua habitual dels alumnes. Aquesta pregunta obliga les famílies a comunicar si la llegua habitual dels fills és l’espanyol o el català. Escola Valenciana considera que aquesta mesura és una intromissió en la vida privada: ‘La llengua que s’usa fora de l’escola no és competència de la conselleria’, diuen.  I afegeixen, encara: ‘La conselleria pressuposa que la llengua que parlen els xiquets a casa és o el castellà o el valencià, però hi ha molts menors que utilitzen habitualment totes dues llengües amb les seues famílies i menors que tenen per llengua habitual una que no és ni el valencià ni el castellà, sobretot alumnes de famílies nouvingudes.’

Les entitats que s’oposen a la consulta subratllen que forma part de l’arquitectura legal que fa temps que van començar a bastir els governs espanyol i valencià per marginar el català a l’ensenyament. A més d’aquesta consulta, diuen, aquests darrers anys la llengua al País Valencià ha rebut atacs diversos, com ara el decret del plurilingüisme, la LOMCE i l’arranjament escolar amb eliminació d’unitats en català.

Entrevista relacionada:

Sílvia Ureña, portaveu de la Plataforma de Trobades Comarcals per l’Educació: ‘La consulta del govern valencià és un pas més en el genocidi cultural’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any