Compromís denuncia el govern per prevaricació i malversació en el pressupost de 2015

  • La coalició considera que hi ha 1.230 milions d'euros 'sense cobertura legal' provinents del fons de competitivitat i ingressos per l'impost de dipòsits bancaris, entre altres

VilaWeb
ACN
18.12.2014 - 17:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup Compromís a les Corts ha presentat una denúncia al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià contra els membres del govern valencià per possible prevaricació i malversació en el pressupost de 2015. Segons que ha explicat la coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, als mitjans els comptes inclouen partides d’ingressos sense cobertura legal. Oltra ha apuntat a ‘falsedats’ en les previsions d’ingressos per al 2015, com una bestreta del Fons de Competitivitat de 1.178 milions d’euros i altres ingressos previstos per l’impost de dipòsits bancaris així com altres taxes i preus públics. La denúncia és ampliable als diputats que han votat a favor dels pressupost.

Els comptes de la Generalitat Valenciana han estat aprovats avui amb els vots a favor de 54 diputats del PP i els 42 en contra dels partits de l’oposició. El pressupost augmenten un 6,6% fins els 18.209,1 milions d’euros. Durant el debat de pressupost s’han presentat 2.300 esmenes de les quals s’han inclòs 62 del PP, 13 del PSPV-PSOE, 2 de Compromís i 2 d’Esquerra Unida del País Valencià.

En declaracions als mitjans als passadissos de les Corts, Mónica Oltra ha acusat el govern valencià de prevaricació perquè ‘els informes de l’Autoritat Fiscal Independent (AIREF) posen de manifest un modus operandi d’incloure ingressos sense fonament legal o ingressos per impostos que se sap que no arribaran’.

En relació al delicte de malversació, Compromís considera que s’han ‘falsejat uns comptes, no necessàriament amb ànim de lucre com en la fórmula tradicional, sinó amb perjudici a l’entitat a la qual es pertany’.

La denúncia, signada pels diputats de la formació, afirma que ‘estem davant d’un falsejament dels comptes públics en perjudici de la Generalitat i per tant de la ciutadania, ja que els ingressos computats vinculats a despeses no tenen cobertura legal i hi ha la total seguretat que no es produiran’.

Mónica Oltra ha destacat que ‘no està en el nostre ànim portar a ningú a la presó, ni inhabilitar ningú, però volem que s’estableixi una línia clara sobre què és legal i què no és legal a l’hora d’incloure ingressos sense cobertura en un pressupost’.

La coportaveu ha afegit que ‘òbviament estem davant de tipus penals nous, fenòmens nous, derivats de la reforma de l’article 135 de la constitució espanyola. Una reforma que no compartim, encara que tampoc entenem que no vinculi a qui la van imposar’.

Segons la denúncia: ‘Es poden demanar determinats ingressos a l’estat, però no pressupostar, perquè per a això cal tenir una cobertura legal que en el cas del Fons de Competitivitat haurien d’avalar els pressupostos generals de l’estat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any