L’ENS a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament

  • L’ENS ha comparegut davant dels grups parlamentaris per exposar els objectiu i les actuacions de l’entitat.

VilaWeb
Redacció
18.12.2014 - 12:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Antoni Carné, president de l’ENS, acompanyat de Josep Rafecas, vicepresident, i Joan Ramon Gordo, coordinador general, van comparèixer l’11 de desembre a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament per informar dels objectius i propòsits d’aquesta entitat.  que com el seu president va definir: “Som l’entitat de tercer nivell de l’associacionisme cultural, que, a través de les quasi 30 federacions associades, representem un total de  3.700 entitats i 180.000 persones”.

Carné va definir: “Som l’entitat de tercer nivell de l’associacionisme cultural, que, a través de les quasi 30 federacions associades, representem un total de  3.700 entitats i 180.000 persones”. Va ser la quarta compareixença al Parlament, i a continuació hi ha un resum dels principals eixos.

Reunió d’ONG acreditades a Barcelona

Carné va informar d’algunes novetats com ara el reconxeixement de l’ENS ara fa un any, per part de la UNESCO com a ONG acreditada per assessorar el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. També va anunciar l’aprovació, al Fòrum de les ONG acreditades, de la iniciativa impulsada per l’ENS de clebrar del 6 al 13 de juny de 2015 per primer cop a Catalunya una Conferència Internacional d’ONG acreditades de la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

Una crida a ampliar el coneixement de l’associacionisme

En relació a algunes lleis ja aprovades, i en referència al procés de tramitació de la Llei de Voluntariat i a la modificació de la llei 49/2002 del règim fiscal de les entitats sense fins lucratius, Carné va informar de la preocupació per part de les entitats, ja que alguns dels punts d’aquestes lleis no tenen en compte els trets de l’associacionisme, de manera que no només complicaran el dia a dia de les entitats, sinó “algunes d’aquestes regulacions, de sortida, ja sabem que no es poden complir”. Així doncs, Carné va argumentar la necessitat de comptar amb la realitat de l’associacionisme cultural que representa l’ENS “durant el procés de redacció dels projectes llei”. No obstant, el president de l’ENS va valorar positivament els esforços de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de contemplar grups de treball dins el Règim Orgànic del Consell de l’Associacionisme Cultural.

Una altra de les observacions exposades en la compareixença va ser la necessitat de crear llaços forts entre l’associacionisme i els estudis reglats. “Cal un reconeixement acadèmic i social de la formació teòrica i pràctica adquirida en l’exercici de l’associacionisme per un procés de convalidacions i d’acreditació formal de coneixements”, va exposar Carné posant com a exemple la necesitat d’incloure la realitat de les Societats Musicals (bandes) dins del sistema educatiu, tenint en compte els 2.625 alumnes que hi ha censats arreu del territori.

Al torn d’intervencions i preguntes, tots els grups parlamentaris van manifestar la voluntat d’enfortir els llaços amb l’ENS pel que fa a totes les mesures que afectin a l’associacionisme cultural.

Mireu aquí el vídeo de la intervenció al Canal Parlament

Llegeix el text íntegre de la compareixença

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any