Manifestació pels drets socials i les llibertats nacionals de l’Aragó

  • La plataforma popular d'esquerres 'En a tuya man' crida a mobilitzar-se a migdia a Saragossa

VilaWeb
Redacció
20.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma popular En a tuya man, formada per organitzacions i personalitats de l’esquerra sobiranista aragonesa, torna a sortir als carrers de Saragossa a migdia per a reclamar els drets socials i nacionals de l’Aragó. La manifestació es fa en ocasió de l’aniversari de la decapitació del justícia d’Aragó, Juan de Lanuza, el 20 de desembre de 1591.

La plataforma popular En a tuya man (‘A les teves mans’) pretén fer arribar a la ciutadania aragonesa ‘la necessitat d’un canvi radical en les relacions entre l’estat espanyol i l’Aragó, que dotin aquest últim de les eines necessàries perquè sigui considerat un subjecte sobirà de ple dret, i perfili les estructures necessàries per a aconseguir un país autònom amb capacitat per a decidir per si mateix’.

Per l’entitat, ‘l’única sortida a la crisi actual està en el poble aragonès, com a subjecte sobirà, i en la seva implicació en els moviments socials i nacionals que generin el canvi’. Per això reclama un marc propi de decisió, la sobirania econòmica, més mitjans per a potenciar una educació, cultura i sanitat públiques, la defensa de totes les llengües i tradicions i un canvi en les relacions socials, a més de posar fi a ‘l’expoli de recursos per part del sistema ultraliberal’.

El 20 de desembre

El 20 de desembre es commemora el dia en què el Justícia d’Aragó, Juan de Lanuza el Jove, fou decapitat fa 423 anys. Aquesta execució és recordada per l’aragonesisme ‘com a símbol de l’arbitrarietat i el menyspreu de les elits pels drets històrics i l’interès popular aragonesos’. Els últims anys se celebra com a dia de les llibertats nacionals i socials de l’Aragó.


Notícia relacionada:

Les estelades dels altres

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any